Hlavní obsah

Spartě radí hráč měsíce Vacek, jehož v Izraeli nadchl nejlepší Ronaldův trenér

Beer Ševa

Každá rada dobrá, a tak se mladý trenér fotbalové Sparty obrací i na nedávné hráče klubu. Před čtvrtečním duelem Evropské ligy v Beer Ševě konzultoval David Holoubek s izraelským legionářem Kamilem Vackem z Maccabi Haifa. Zápas se hraje od 19:00 SEČ, přímý přenos vysílá Nova Sport 1, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: sportinvest.cz

Kamil Vacek v šatně Maccabi Haifa.

Článek
Fotogalerie

Proč měnit osvědčené recepty? Před domácím zápasem s Interem Milán měl zastupující letenský kouč dlouhý hovor s italským legionářem Ladislavem Krejčím. Rady dostal nejspíš účinné, vždyť Sparta zdolala Inter nečekaně hladce 3:1. Před třetím duelem ve skupině tedy přišel na řadu Kamil Vacek, který v létě přestoupil ze Sparty do Haify.

„Mluvil jsem s Kamilem ještě před odletem do Izraele. Upozornil mě, že Beer Ševa na svém novém stadiónu ještě neprohrála. Přeju si, aby se to nepotvrdilo, a my jsme byli schopní je porazit," usmívá se Holoubek. „A také mě vystrašil tím, že soupeř má v týmu velké individuality. Ale zase mi řekl něco, co by na ně mohlo platit a čím bychom je mohli překvapit," líčí letenský kouč.

Sparta má zdatného špióna. Její bývalý záložník byl za září v Izraeli vyhlášen hráčem měsíce. „Vysvětlili mi, že část procent hlasů tvoří fanoušci a část mínění trenérů a expertů. O to víc si ceny vážím, vždyť jsem tady jen krátce," pochvaluje si Vacek.

Těžký zápas pro Spartu

Pro Holoubka je cenný tím, že proti Hapoelu nastoupil již třikrát. Haifa s Beer Ševou v Superpoháru prohrála 2:4 a v ligovém poháru remizovala 2:2. V lize se ovšem radoval tým českého krajánka. Jen čtyři dny poté, co Beer Ševa šokovala Evropu vítězstvím 2:0 nad Interem v Miláně, ji Haifa porazila 2:1.

„Pro nás velmi důležité vítězství a sám jsem zvědavý, jak si proti nim povede Sparta. Bude to pro kluky velmi těžký zápas. Hapoel vlastní bohatá žena Alona Barkatová. Když o její nejlepší hráče projeví zájem kluby třeba z Premier League, dokáže jim nabídnout takové podmínky, že zůstanou. Na hře mužstva je to znát, jsou tři, čtyři roky pohromadě a v minulé sezóně získali titul," poukazuje Vacek.

Jeho vyprávění jen dokazuje, že izraelský fotbal není radno podceňovat. Vždyť Maccabi Tel Aviv loni vyřadil Plzeň ve 3. předkole Ligy mistrů.

Cepuje ho Fergusonův asistent

„Když jsem v létě zvažoval možnost jít do Izraele, vůbec jsem netušil, jaké tady najdu podmínky. Minulou sezónu jsem odehrál za Gliwice, ale tady má fotbal ještě větší mediální publicitu než v Polsku. Kluby smějí mít na soupisce šest zahraničních hráčů, na hřišti jich v jednu chvíli může být maximálně pět. A mohou si dovolit opravdu kvalitní cizince," zdůrazňuje exsparťan.

Izraelská mužstva přebírají také renomovaní zahraniční trenéři. A to je další Vackovo štěstí. Haifu vede René Meulensteen, dvaapadesátiletý Holanďan. „Báječný trenér. Šest let dělal v Manchesteru United asistenta Siru Alexu Fergusonovi a Cristiano Ronaldo o něm dokonce napsal, že to byl nejlepší trenér jeho kariéry," dává Vacek k lepšímu.

Jeho Haifa je po šesti kolech izraelské ligy pátá se ztrátou čtyř bodů na druhou Beer Ševu, která se na duel se Spartou naladila drtivou sobotní výhrou 5:0 nad Maccabi Petah Tikva. „Hapoelu chyběl jediný gól, aby postoupil do Ligy mistrů. Viděl jsem jeho zápas v předkole proti Celtiku, který pro něj byl opravdu nešťastný. O to víc si teď dávají záležet na Evropské lize," varuje Vacek své nedávné sparťanské spoluhráče.

Jak dopadne zápas Evropské ligy mezi Beer Ševou a pražskou Spartou?
Vyhraje Beer Ševa
39,8 %
Utkání skončí remízou
14,3 %
Zvítězí Sparta
45,9 %
Celkem hlasovalo 3233 čtenářů.

Reklama

Související témata: