Hlavní obsah

Dva roky čekání! Ale pokud má sen Liberce o evropském jaru žít, musí Fiorentina padnout

Liberec

Už sedm zápasů nedokázali fotbalisté Liberce na domácím stadiónu zvítězit v utkání základní skupiny Evropské ligy. Naposledy přemohli v říjnu 2013 pod Ještědem Estoril. Ovšem bodová bída má být podle Severočechů ve čtvrtek večer minulostí. Ostatně pokud si chtějí uchovat reálnou naději na postup ze skupiny J, kde mají jediný bod, jinou alternativu než porazit italskou Fiorentinu (19 hodin) ani nemají.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Slovanu Liberec na středečním tréninku před utkáním Evropské ligy s Fiorentinou.

Článek

„Chceme zvítězit pro lidi, aby odcházeli ze stadiónu spokojení a neviděli naše výhry jen u televize při zápasech venku," říká liberecký trenér Jindřich Trpišovský. „Jestli čtvrteční zápas nezvládneme, budeme ve strašně těžké pozici. Bezpodmínečně musíme srovnat krok s ostatními. Takže cílem je prolomit domácí nepříznivou sérii," nabádá Trpišovský.

Fiorentina, semifinalista minulého ročníku Evropské ligy, sice už čtyři kola v italské lize neslavila výhru, přesto je jasným favoritem. „Viděl jsem osobně jejich duel s AC Milán, další dva zápasy na videu. Ve většině utkání měli více střel, jejich převaha byla drtivá. Byl jsem jejich hrou nadšený. Ale současně letos venku ještě nevyhráli. Na hřištích soupeřů hrají odlišně a v tom je naše šance," míní trenér Trpišovský.

Chlad může hrát do karet domácím

Severočeši navíc mohou kalkulovat s faktem, že venkovní zápasy Evropské ligy v podání italských týmů nebývají stoprocentní. „Mohli by nás podcenit," připouští kapitán Liberce Vladimír Coufal. Pro jeho družinu může hrát i téměř mrazivé počasí, které by mělo duel provázet. „Povětrnostní podmínky mohou být pro hráče Fiorentiny problém," varuje v rozhovoru pro italská média její bývalý zadák a český reprezentant Tomáš Ujfaluši.

„Ze soupeřů, s nimiž jsme se měřili, jde v útočné fázi rozhodně o nejnebezpečnějšího protivníka. Vím, že je Fiorentině vytýkána špatná koncovka, ale provází je velká smůla. Třeba s AC Milán neproměnili penaltu a měli snad deset vyložených šancí, z nichž nevytěžili vůbec nic," varuje však Trpišovský před večerním střetem s Fialovými, jak je italskému klubu přezdíváno.

„Musíme být přesní, ukázat kvalitu. Absolutně se musíme vyvarovat ztrát v okamžiku, kdy nebudeme zajištění, protože Italové mají neustále nachystané tři muže do ofenzivy. Současně je velmi těžké se dostat do brejků, protože při defenzivním rozestavení mají pět obránců a před nimi dva defenzivní záložníky," spřádá plány Trpišovský.

„Ani v jednom z předchozích zápasů skupiny jsme nebyli horší a vytvořili si dost šancí, jen jsme nebyli dost produktivní. Musíme to zlomit. A pokud tentokrát nebudeme lepší, nicméně si připíšeme tři body, zlobit se nebudeme," krčí rameny liberecký trenér.

Utkání Liberec-Fiorentina začíná pod Ještědem v 19 hodin, hlavním rozhodčím bude Nizozemec Gözübüyük.

Předpokládané sestavy
Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Karafiát, Bartošák - Breite, Sýkora - Bartl, Ševčík, Vůch - Komličenko.
Fiorentina: Tatarusanu - Tomovič, Rodríguez, Astori - Salcedo, Sánchez, Valero, Badelj, Olivera - Babacar, Kalinič.
Jak dopadne zápas Liberec - Fiorentina?
zvítězí Liberec
55,7 %
remíza
14,1 %
zvítězí Fiorentina
30,2 %
Celkem hlasovalo 519 čtenářů.

Reklama

Související témata: