Hlavní obsah

Pro sebevědomí je super, že jsme Fiorentinu tlačili. Ale počítá se výsledek, posteskl si Folprecht

Liberec

Patřil k lepším hráčům v liberecké sestavě. Při konfrontaci s Fiorentinou ve třetím díle skupiny J Evropské ligy záložník Severočechů Zdeněk Folprecht dřel do úmoru, snažil se narušovat rozehrávku soupeře a maximálně podpořit ofenzívu vlastního týmu. Na konci ale musel překousnout prohru 1:3, neboť borci zpod Ještědu vyrobili při konfrontaci s italským týmem tři fatální chyby, které hosté nemilosrdně potrestali.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Hovorka (vpravo) a Zdeněk Folprecht (vlevo) ze Slovanu Liberec v souboji se Stefanosem Athanasiadisem ze Soluně.

Článek

Ani na osmý pokus Liberec nedokázal zlomit prokletí vlastního stadiónu a od října 2013 doma ve skupině Evropské ligy nevyhrál. Bylo v souboji s Fiorentinou nemožné dosáhnout na tři body?

Prohra nás ohromně mrzí. Kdybychom seděli po zápase v šatně a museli bychom si říkat, že jde o zcela jinou úroveň, proti níž jsme byli bezmocní, tak by se nedalo nic dělat. Skoro celý druhý poločas jsme ale Fiorentinu tlačili, což je super pro naše sebevědomí, nicméně výsledek mluví jasně. Letos se s tím potýkáme celou sezónu. Hra je celkem solidní, ovšem výsledky jsou špatné.

Výkony libereckého týmu v obou poločasech byly hodně rozdílné. Čemu takovou proměnu přičítáte?

Sráží nás strašné chyby. Kdybychom podobným způsobem inkasovali jednou. Ale my se s tím potýkáme od začátku sezóny. Loni jsme měli štěstí v lize i v Evropě. V Marseille to bylo dvanáct jedna na šance, a přesto jsme dokázali vyhrát. Teď máme čtyři gólové příležitosti, ale dáme jednu. Paradoxně letos fotbalově všechny tři zápasy byly lepší než v minulém roce, ale body nemáme. Hlavně ve velkém vápně je to z naší strany špatné, ať už jde o defenzívu či ofenzívu.

Věřili jste po snížení na rozdíl jediného gólu a při následném tlaku, že Fiorentinu zlomíte a skóre srovnáte?

Měli jsme naději. Viděli jsme, jak hráči Fiorentiny znervózněli. Někteří jejich borci byli na mistrovství Evropy nebo mají stovky zápasů v italské či španělské lize, a přesto byli nejistí. Ale usnadnili jsme jim to a darovali jim třetí gól.

Karabach doma porazil Soluň, tudíž jste ve skupině poslední s jediným bodem. Věříte v postup do jarní fáze, o němž jste snili?

Dokud bude šance, budeme bojovat. Ale měli jsme být v úplně jiné pozici. V Karabachu nám utekly dva body třicet vteřin před koncem mezi prsty. Se Soluní máme blíže k vítězství, ale prohrajeme místo toho, abychom alespoň remizovali. I Fiorentinu jsme mohli obrat alespoň o bod. Náš zisk prostě neodpovídá.

Neměli by se v zápasech projevovat zkušenosti z minulého ročníku Evropské Ligy?

Tehdy jsme do zápasů na mezinárodní scéně skočili  rovnýma nohama. Vlastně řada nás dokonce z druhé ligy. Nyní se cítíme lépe, ale zase je v kádru je řada nových kluků, pro něž jsou zápasy v Evropě nové. Nicméně jsem přesvědčený, že jsme měli mít více, než jen bod.

Reklama

Související témata: