Hlavní obsah

Bez počítače prodaného do Turecka je Liberec v kritické situaci. Postup však není utopií

Liberec

Rozdíl, který bije do očí. Fotbalový Liberec v Evropské lize ve třech zápasech skupiny J vydoloval jediný bod a jeho postupové vyhlídky jsou velmi komplikované. I proto, že tým trenéra Jindřicha Trpišovského inkasoval už sedm branek. Před rokem ve stejné fázi soutěže kapitulovala defenziva Liberce jen dvakrát a v celé skupině osmkrát, přičemž čtyři branky obdržela až v posledním duelu skupiny s Marseille, kdy byl v sázce postup.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zklamání v tváři libereckého záložníka Egona Vůcha (vpravo) během utkání s Fiorentinou.

Článek
Fotogalerie

„Herní styl je podobný, ale dostáváme více gólů a děláme individuální chyby, které jsme v minulé sezóně nevyráběli. Pokud dostaneme v zápase dva a více gólů, je na evropské scéně nesmírně těžké uspět," kárá hráče liberecký trenér Trpišovský.

Na podzim Slovan v Evropské lize v Karabachu i doma se Soluní herně nepropadl, jenže pokaždé inkasoval dvě branky. Fiorentina pak defenzivu Liberce pokořila třikrát. O dvanáct měsíců dříve byla situace diametrálně odlišná.

Severočeši inkasovali jeden gól od Bragy, udrželi nulu v Marseille, po penaltě je pod Ještědem pokořil Groningen, kde následně Trpišovského družina udržela nulu. Dvě branky Liberečtí inkasovali v Braze. V pěti zápasech tehdy Koubek lovil míč z branky tedy čtyřikrát. Až při hře vabank o postup s Marseille kapituloval čtyřikrát.

„Tehdy jsme měli hráče, jehož jsme v nynější sezóně do těžkých zápasů zatím nenahradili," upozorňuje na důležitý aspekt defenzivního problému Trpišovský. Kdo je ztraceným a nenahraditelným mužem? David Pavelka, bývalý kapitán nastupující od jara v turecké Kasimpase.

Šance na postup stále žije

„Operoval v prostoru před stopery. Měl v hlavě počítač. Když šel soupeř do protiútoku, vždy se nepochopitelně zjevil v potřebné pozici a míč protivníkovi odebral. Navíc měl úspěšnost přihrávek přes devadesát procent," vykládá Trpišovský.

„V něčem jsme horší, v něčem lepší. Určitě si vytváříme více střeleckých pozic, jsme nebezpečnější. Jenže až příliš často selháváme, zvláště pak v pokutovém území. Přitom právě efektivita je na mezinárodní úrovni rozhodující," stýská si Trpišovský po polovině základní skupiny.

Nicméně jeho tým nemá cestu do jara ještě úplně zatarasenou. Pokud se v příštím kole rozejde Soluň s Karabachem remízou, mohou si Severočeši dovolit na půdě Fiorentiny prohrát, pokud následně oba zbývající zápasy zvládnou vítězně a sokové Trpišovského výběru při konfrontacích s italským týmem nebudou bodovat nebo maximálně remizují.

Postoupí Liberec ze základní skupiny J do vyřazovací fáze Evropské ligy?
Ano
19,8 %
Ne
80,2 %
Celkem hlasovalo 1785 čtenářů.

Reklama

Související témata: