Hlavní obsah

Už chci hrát, naříká kapitán Liberce. Přetržené vazy sparťana Frýdka jsou však varováním!

Florencie

Rozdává úsměvy a nedává znát neklid, přesto je kapitán fotbalového Liberce Lukáš Pokorný mrzutý. Po zranění postranních vazů levého kolene už měl být zpět v sestavě. Aktuálně je sice s výpravou Severočechů ve Florencii, kde Slovan absolvuje ve čtvrtek čtvrté vystoupení ve skupině J Evropské ligy, jenže třiadvacetiletý borec zůstane s největší pravděpodobností jen mezi diváky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký stoper Lukáš Pokorný na tréninku před utkáním Evropské ligy s Fiorentinou.

Článek

„Léčba zranění probíhala celou dobu výborně, progres byl velký. Jenže minulý týden se vše nějak zastavilo, dokonce spíše zhoršilo. Rozhodně nejsem ve stoprocentním stavu," posteskl si liberecký odchovanec.

Drobné potíže měl od startu přípravy. Ale s tréninkovými úlevami zvládal utkání předkol Evropské ligy i domácí nejvyšší soutěže. Až 10. září při souboji s Plzní koleno nevydrželo. Po osmasedmdesáti minutách musel ze hry. Podle prvních zpráv měl být za šest týdnů zpět. „Jenže se při podrobném vyšetření ukázalo, že postranní vaz je poškozený více, než se čekalo. A navíc jsem měl načatý i meniskus. Vlastně jsem měl čtyři týdny ortézu a nic nedělal. Pak jsem začal teprve posilovat," vypravuje Pokorný.

Aktuálně už je osm týdnů od zranění. „Čtrnáct dnů trénuji s mužstvem. Zpočátku jsem vynechával hru, v předešlých dnech jsem se zapojil. Jenže se vždy najde situace, kdy mě koleno zastaví. Zvládnu devadesát devět procent cvičení, ale pak přijde dlouhý nákop nebo střela a bolest je nesnesitelná. V pátek jsem byl na kontrolní rezonanci a ta ukázala, že ještě noha není úplně v pořádku," lamentuje Pokorný.

Ve Florencii zřejmě nenastoupí

Trenér Trpišovský na mladého zadáka nenaléhá. „Rozhodnutí zda hrát či nikoliv nechává na mně. Mám dost odpovědnosti, abych věděl, že v zápase nemohu třeba na minutu přestat hrát nebo uhýbat ze soubojů. A také vnímám fakt, že bych mohl koleno poškodit ještě více," krčí rameny Pokorný.

Má na paměti i případ bývalého spoluhráče Martina Frýdka, který šel i s bolestí do tréninku a přetrhnul si křížové vazy v koleni. „Jeho osud je pro mě varováním," přiznává Pokorný, že zápasové zatížení ve čtvrtek s největší pravděpodobností nepodstoupí. „Strašně bych přitom chtěl klukům pomoci," posteskne si.

Liberecký trenér Trpišovský o absenci Pokorného
„Před deseti dny vše vypadalo, že Lukáš bude připravený a při utkání proti Fiorentině použitelný. Chybí nám v souhře, Hovorka musí zaskakovat vlevo, což mu není zcela vlastní. Prodloužení Pokorného regenerace je komplikace, protože navíc dostáváme zbytečné góly ze vzduchu.
V minulé sezóně s Lukášem v sestavě jsme inkasovali mnohem méně gólů, ať už v Evropě nebo domácí soutěži. Dokud nastupoval ve stoperské dvojici s Hovorkou, nedostávali jsme góly jako v minulých zápasech. Ale za poslední měsíce jsme museli na tomhle citlivém postu dělat tolik změn, že ani nevím, kolik stoperských dvojic jsme použili."

Věčné vysedávání na tribuně už Pokorného notně ničí. „Zpočátku to bylo hodně těžké. Když jsem přivyknul, že prostě nemohu hrát, tak jsem byl relativně v pohodě. Jenže teď jsem v období, kdy jsem měl být stoprocentní. Jak se návrat odkládá, nejsem v dobrém rozpoložení. Ale zase bych nerad chodil o berlích," přemítá Pokorný, jehož návrat už toužebně vyhlíží i fanoušci.

Vždyť v osmi zápasech, do nichž Pokorný nastoupil, udržel Liberec čtyřikrát čisté konto a dvakrát inkasoval jeden gól, v soubojích se Zlínem a Plzní dva. Kapitánová absence je zřetelně citelná zejména v zápasech evropských pohárů, kde Severočeši ve třech duelech inkasovali sedm gólů. „Chyby, které uděláme, soupeři nemilosrdně trestají. Bije to do očí. V domácí soutěži nejde o samozřejmost, ale Evropská liga je jiný level," hájí spoluhráče Pokorný.

Jak dopadne zápas Fiorentina - Liberec?
Vyhraje Fiorentina
72,4 %
Zápas skončí remízou
7,7 %
Vyhraje Liberec
19,9 %
Celkem hlasovalo 3392 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.