Hlavní obsah

Nejhorší česká ligová ofenziva v Evropě drží průměr 1,5 gólu na zápas. I proto dál sní o postupu

Liberec

Nejhorší ofenzivu mezi tuzemskou fotbalovou elitou má Liberec. Ve čtrnácti zápasech vstřelil pouhých devět gólů. Zato v Evropské lize během čtyř duelů skóroval čtyřikrát. A v součtu s předkoly, kdy Severočeši konta soupeřů zatížili osmi góly, je pak bilance svěřenců trenéra Trpišovského přímo skvostná. I to je jeden z důvodů, proč borci zpod Ještědu vyhlížejí dnešní páté vystoupení ve skupině J s Karabachem (v 19 hodin) s nadějí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kapitán Slovanu Liberec Lukáš Pokorný na tréninku před utkáním Evropské ligy s Karabachem.

Článek

„Je to paradox, ale v Evropě nám jde střílení gólů lépe než v domácí soutěži. V každém utkání kromě vystoupení ve Florencii jsme zaznamenali minimálně gól. Je to odraz faktu, že na mezinárodní scéně narážíme na jiný, otevřenější fotbal," připomínáal Trpišovský, že jím vedení borci postupně pokořili obranu Amiry Mödling, Larnaky, Karabachu, PAOK Soluň a v domácí konfrontaci i defenzivu Fiorentiny. Ke čtyřem gólům v základní skupině je přitom třeba přičíst osm zásahů z předkol.

„Na ofenzivě pracujeme průběžně. V tréninku máme hodně střeleckých cvičení, o zakončení se bavíme. Pochopitelně vše analyzujeme u videa. Jenže tolik utkání s nulou na kontě vstřelených branek situaci komplikuje. A když se pak přidá ještě neproměněná penalta, jde o další ránu pro psychické rozpoložení, které je v koncovce klíčové," krčil rameny Trpišovský.

„Každý hráč potvrdí, že v dobré pohodě řeší situace jinak, než při špatném psychickém stavu. Navíc v minulé sezóně jsme touhle dobou měli střelce s pěti a více góly. Nyní je naším nejlepším kanonýrem kluk s třemi zásahy," posteskl si Trpišovský.

Slovan touží odčinit potupu z derby

Přesto s vidinou řeže s ázerbájdžánským protivníkem věří v úspěch. „Pod mým vedením jsme ve skupině Evropské ligy na domácí půdě ještě nevyhráli. Druhým motivem je odčinění ostudné prohry v derby s Jabloncem, což byla obrovská potupa. Výhra by alespoň částečně naše zakolísání odčinila. Od soboty jsme dělali maximum, abychom mužstvo uvedli do dobré psychické pohody," prohlásil Trpišovský.

Liberec je přitom ve srovnání s Karabachem ve svízelné situaci. Má jediný bod a případná ztráta bude znamenat konec nadějí na postup ze skupiny. „Pořád ještě můžeme zopakovat loňský rok, kdy jsme končili se sedmi body. Pokud zvládneme dvakrát vyhrát, můžeme dokonce postoupit, což by byl obrovský úspěch. Vlastně ani nepotřebujeme žádná kouzla, abychom k poslednímu duelu v Soluni cestovali s nadějí. Stačí ukázat ve čtvrtek večer dobrý výkon," nepropadal depresi Trpišovský.

Zápas Liberec-Karabach začne na severu Čech v 19 hodin, přímý přenos vysílá Nova Sport 2, on-line přenos můžete sledovat na sport.cz. Hlavním rozhodčím utkání je Švéd.

Předpokládané sestavy
Liberec: Dúbravka - Coufal, Latka, Pokorný, Sýkora - Folprecht, Breite - Bartl, Ševčík, Vůch - Markovič.
Karabach: Šehič - Medveděv, Hüsejnov, Sadygov, Agolli - Míchel, Garajev, Richard Almeida - Dani Quintana, Ndlovu, Reynaldo.

Reklama

Související témata: