Hlavní obsah

Chlapci, a laso máte? Sparta bude honit nejrychlejšího muže Premier League!

Praha

Pokud irský rychlonožka vyrukuje na letenský trávník, budou mít fotbalisté v rudých dresech trochu honičku. Hodilo by se jim i příslovečné laso, protože útočník Shane Long je podle posledního měření nejrychlejším hráčem v Premier League. Jeho start je dalším z lákadel večerního duelu Evropské ligy mezi Spartou a Southamptonem, v němž si Pražané mohou již kolo před koncem skupiny K zajistit postup.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Southamptonu Shane Long.

Článek
Fotogalerie

Anglické deníky zrovna před pár týdny přinesly výsledky studie maximální dosažené rychlosti fotbalistů v Premier League v aktuální sezóně. Statistická skupina Opta nasnímala nejrůznější údaje a data, z nichž vzešel možná trochu překvapivý vítěz. Shane Long dosáhl rychlosti 35,31 km/h. A tenhle fotbalový Bolt z Irska by se měl večer v barvách Southamptonu prohánět na Spartě.

„Jak takové rychlíky bránit? Musíme mít vůči nim dobré postavení, zdvojovat je, nesnažit se jim odebírat míč. Tohle funguje na všechny. Ale ani my nemáme úplně pomalé hráče. Chceme zlobit i my je," usmívá se sparťanský trenér David Holoubek.

Top 5 nejrychlejších hráčů Premier League:
(maximální dosažená rychlost)
35,31 km/h Shane Long (Southampton)
35,19 km/h Lynden Gooch (Sunderland)
35,18 km/h Kyle Walker (Tottenham)
35,10 km/h Jamie Vardy (Leicester)
35,04 km/h James McClean (WBA)

Musel odjet od novorozeného Jaxe

Zkušený irsky reprezentant by byl raději doma. Zrovna minulý týden se Long stal potřetí otcem. „Je těžké v takové chvíli odjet od rodiny. Ale pár dní jsem se synem byl a užívám si to, co nejvíc to jde," říká Long.

Tenista Andy Murray se v souvislosti s posunem na první místo světového žebříčku nechal slyšet, že narození dětí změní kariéru každého sportovce. Co na to irský útočník?

„Mám štěstí, že moje žena ví, co je potřeba. Že se potřebuju vyspat, abych byl čerstvý. K malému Jaxovi tedy v noci nevstávám. Už ho ale zvládám ráno nakrmit," chlubí se.

Long je již trojnásobným otcem, doma si hýčká dcery Teigan a Erin. „První dítě jsem měl ve 23 letech, takže už jsem na to zvyklý. Ale nejhezčí je, že se můžete vrátit k rodině a můžete s nimi zapomenout na fotbal a všechny starosti," libuje si.

Doveze synkovi postup?

Motivaci má tedy Long mimořádnou, na počest novorozeného synka by v Praze rád skóroval a hlavně slavil postup. V prvním utkání Southampton porazil Spartu hladce 3:0. Tři další zápasy ovšem Letenští vyhráli, proto skupinu K vedou a k postupu jim stačí už jen bod.

„Musíme dávat pozor, soupeř už je úplně jiný tým než v prvním zápase. Vítězství jim dodalo sebevědomí a pro nás to bude těžká zkouška. Máme však na to zvítězit v obou zbývajících zápasech a postoupit z prvního místa," ujišťuje Long.

Zápas Sparta - Southampton se hraje večer od 19:00, přímý přenos vysílá Nova Sport 1, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: