Hlavní obsah

Co se po výprasku v Southamptonu ve Spartě změnilo? Trenér, vypálil ze sebe po postupu Holoubek

Praha

„Upřímně? Po Southamptonu jsem nevěřil, že by Sparta mohla ze skupiny postoupit,“ přiznal dočasný letenský kouč David Holoubek, když ve čtvrtečním večeru vzedmutá vlna euforie vyvolaná vítězstvím nad Ostrovany a postupem do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy opadla a i on se trochu zklidnil. Nikoli ale natolik, aby nezůstal upřímný a bezprostřední, jako po předchozí týdny, co letenský tým vedl. „Co se změnilo? Přece trenér,“ dlouho neuvažoval nad odpovědí.

Sparta slaví postupVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sparta slaví postup

Trenér je teď oslavován a vzýván, protože provedl Spartu Evropskou ligou bez jediné prohry. Asi si všechen ten mumraj náramně užívá...

Musím, protože něco takového by přece bavilo každého.

Vás to musí bavit obzvlášť, když výjimka posvěcená Strahovem skončila a vaše mise v roli prvního trenéra Sparty formálně skončila.

Formálně. Výjimka posvěcená naší asociací sice skončila, ale na zápasy v pohárové Evropě žádnou výjimku ani posvěcení nepotřebuji. Southampton jsme museli porazit už proto, abych mohl v Evropské lize na lavičce zůstat.

Jak to bude s letenskými trenéry dál?
Z formálního hlediska bude v příštích zápasech Sparty hlavním trenérem dosavadní asistent Zdeněk Svoboda, který bude uveden i v zápisech o utkání a bude chodit i na tiskové konference.
Ondřej Kasík, tiskový mluvčí Sparty

Žertujete?

Nežertuju. Měl jsem dočasné pověření vést mužstvo jako hlavní trenér, což pátkem končí. Potřebnou licenci nemám, protože ji teprve studuji. Po legislativní stránce tudíž není možné, abych byl dál hlavním trenérem Sparty. Tedy abych byl hlavním trenérem v české lize. Uvědomuji si to a respektuju to, i když by mě těšilo, kdybych hlavním trenérem dál mohl být. Ale do vedení tréninků a zápasů si dál mluvit nenechám a v Evropské lize mužstvo také povedu.

To proto, že s novým trenérem se Sparta změnila, jak jste pravil?

To jsem přece musel říct.

A co tedy řeknete dál o letenské proměně?

Že nám nahrály okolnosti. Porazili jsme doma Inter, v Izraeli jsme měli v Beer Ševě štěstí a došli jsme až k odvetě se Southamptonem. Už před ní jsem na hráčích viděl, jak moc chtějí alespoň remizovat a postoupit. Zvládli to, i když za cenu obranné taktiky. Odevzdali maximum. Bylo to důležité pro ně, pro klub, pro celý český fotbal. Pro kluky a jejich další kariéru, protože mají možnost se v Evropě dál ukazovat.

O svých zásluhách nemluvíte. Vždyť vy se skrýváte za herní proměnou.

Věděli jsme, že máme málo zdravých hráčů. Museli jsme se tudíž odrazit od defenzivy, protože jsme si uvědomovali, že ve hře dopředu a ofenzivě nejsme natolik kreativní, abychom mohli soupeřům konkurovat. Proto jsme zapracovali na obraně, z čehož se rekrutovaly kvalitní výkony v defenzivě. I na Southampton jsme se takticky velice dobře připravili a úkoly zvládli.

Takže se míníte dál ve své trenérské filosofii držet především kvalitní defenzívy, díky níž jste podnikli spanilou jízdou základní skupinou Evropské ligy?

Na jaře by to už mělo být jiné, protože spousta hráčů se uzdraví a budeme lépe připraveni. A nebudeme tudíž muset sázet na takový defenzivní blok, jako v podzimních zápasech.

Mimochodem - čím si vysvětlujete, že se kádr Sparty změnil v posledních týdnech v jeden velký lazaret?

Konzultovali jsme to i s lékaři, hledali příčiny, ale dopátrat se jich neumíme. Faktorů bude zřejmě víc, takže neumím odpovědět.

I před Southamptonem jste se topili v problémech, ale Lafata i Holek nakonec nastoupili. Zázrak?

Jejich odhodlání pomoci mužstvu a být u toho. U Lafaty jsem byl na osmdesát procent přesvědčený, že přes všechny potíže nastoupí, Holek se rozhodl sám. Před zápasem s námi neodjel ani na hotel, protože byl v péči lékařů, absolvoval až ranní rozklusání. Ale navzdory teplotě a viróze na to nehodil vidle.

A po zápase a postupu se mohl oddávat stejné euforii jako vy.

Byl to poslední letošní domácí zápas Evropské ligy, takže jsem se nechal unést a šel slavit s fanoušky. Ale umím za to vzít ještě víc.

Pořád stejný, jako když jste k mužstvu přišel...

To ne, při prvním zápase s milánským Interem jsem byl docela vykulený, ale časem jsem si začal víc věřit, sbíral zkušenosti a jsem i v kramflecích pevnější, což se přenáší také na hráče.

Určitě tedy lítost, že dvouměsíční mise končí. Alespoň tedy formálně...

Sláva je vrtkavá a pomíjivá. Dvakrát třikrát se prohraje a všechno je opačně. Vím, jak je obtížné nasazenou laťku udržet.

Reklama

Související témata: