Hlavní obsah

Vůch po čtyřech měsících exceloval. Pod Ještědem teď doufají, že není žena

Liberec

Parádní výkon vyšperkovaný vítěznou trefou a gólovou asistenci si při čtvrtečním triumfu fotbalistů Liberce nad Karabachem ve skupině J Evropské ligy připsal na konto záložník Severočechů Egon Vůch. „Byl jsem vyřízený z toho, jak se mi v předešlých týdnech nedařilo. Snad se vše obrací," doufal pětadvacetiletý záložník po výhře 3:0.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Záložník Liberce Egon Vůch se raduje z branky proti Karabachu.

Článek

Při bitvě s Karabachem zářil celý Slovan, zejména pak středová řada. Ve srovnání s Folprechtem či Ekpaiem však Vůch dokázal uspět i gólově. „Od zápasu třetího předkola Evropské ligy jsem se netrefil a zápasy nebyly podle mých představ," vracel se Vůch k červencovému duelu v rakouském Mödlingu, kde dvěma trefami zařídil vítězství.

Tehdy nastartoval spanilou cestu Liberce do základní skupiny Evropské ligy. Slovan vyhrál další tři zápasy na mezinárodní scéně a podruhé v řadě měl jistý podzim v Evropě. Jenže Vůch se gólově odmlčel. „Byl jsem z toho uvnitř vyřízený. Měl bych góly dávat nebo je připravovat. Ale nedařilo se mi, stejně jako celému týmu. V koncovce jsme si nevěřili. Až teď jsme zabrali," lebedil si Vůch. „Snad ještě není pozdě," přemítal.

Soupeře z Ázerbájdžánu načal druhý nejmenší muž liberecké sestavy přesnou hlavičkou po spolupráci Folprechta s Bartošákem. „Naposledy jsem hlavou skóroval právě v Mödlingu," smál se Vůch.

Klobouk dolů před Komličenkem

I v dalším průběhu ničil soupeře svojí nevypočitatelností. A v druhém poločase připravil parádní gólovou pozici pro Komličenka, jenž o pár minut dříve proměněným pokutovým kopem zlomil soka z Ázerbájdžánu. „Měl jsem nutkání na penaltu jít, ale když jsem pak viděl, jak balón do sítě narval... Klobouk dolů," culil se Vůch.

S ruským střelcem v libereckých službách „okupuje" na severu Čech stejný dům, dalším do party nájemníků je pak záložník Ekpai, po jehož akci se kopala právě penalta. „Smáli jsme se, jak exceloval green house, protože dům je zelený. Věřím, že Komličenkovi dvě trefy pomohou. On při tréninku proměňuje šance neskutečně, ale v zápasech se mu nedařilo. Snad po hluchém období čeká všechny obrat," doufal Vůch.

A nebyl sám. „Egon vstřelil nesmírně důležitý první gól, připravil třetí. Celkově zúročil práci celého týmu. Zahrál, jak umí. Když má den, je schopný být neudržitelný a pro soupeře nebránitelný," uznale pokyvoval hlavou nad výkonem svěřence ze záložní řady liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

V kabině si vše vyříkali

„Jen se podobné výkony musí opakovat častěji. Doufám, že světlejší fotbalové okamžiky nebude mít jak ženy periodu," usmál se šéf liberecké lavičky v narážce na fakt, že Vůch se střelecky odmlčel na hodně dlouhou dobu.

V trvalé probuzení věří i samotný nevypočitatelný záložník. „Po prohře v Jablonci vše vygradovalo. Na hřišti bylo cítit, že něco není v pořádku, ale došlo na sezení v kabině, kde jsme si vše vyříkali. A neskončilo to jen u slov. Konečně na hřišti bylo vidět, že jsme tým. Podzim se ještě může obrátit k dobrému," věřil Vůch, že Slovan může projít do jarní fáze Evropské ligy.

„Skupinu jsme zamotali a všechny týmy musí v posledním kole hrát, nikdo nemůže závěrečný zápas vypustit. Bude to drama do poslední minuty," těšil se Vůch, jenž k danému scénáři vydatně přispěl.

Reklama

Související témata: