Hlavní obsah

Konečně výhra, mohl si ulevit Trpišovský. Ale v oblacích nelétám, krotil euforii

Liberec

Až na šestý pokus se Jindřich Trpišovský dočkal s fotbalovým Libercem vítězství při utkání hlavní fáze pohárové Evropy na domácím stadiónu. Během loňského podzimu na triumf nedosáhl, první dva pokusy letošního ročníku rovněž končily nezdarem. Až čtvrteční konfrontace s Karabachem při pátém dějství přinesla šéfovi liberecké lavičky radost. A hned dvojnásobnou, protože tříbodový zisk udržel Severočechy ve hře o postup do jarní fáze.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Slovanu Jindřich Trpišovský povzbuzuje liberecké hráče během zápasu s Karabachem.

Článek

Užil jste si hodně euforii z prvního domácího vítězství ve skupině Evropské ligy?

Nesmírně si triumfu vážím, protože Karabach moc gólů nedostává. Sliboval jsem, že na poslední pokus výhru před vlastním publikem vybojujeme, což jsme dokázali. Špatná bilnace z utkání pod Ještědem je ukončena. Jde však jen o slabou náplast za hrubě nepovedené derby s Jabloncem.

Šlo ve čtvrtek proti Karabachu o nejlepší podzimní výkon Liberce?

Jeden z nejlepších. Myslím, že třeba duel s Larnakou jsme doma v play off Evropské ligy zvládli v podobném duchu.

V čem spočívala tak dramatická proměna mužstva ve srovnání s předchozími duely?

Domácí liga je prostě něco jiného než Evropská liga. Soupeři odlišně brání, což má svá pozitiva i negativa. Navíc náš výkon v sobotu proti Jablonci byl nejslabší za rok a půl, co jsem v Liberci. Horší už to být prostě nemohlo. Navíc jsme zvládli klíčové momenty. Využili první šanci, pak nás podržel Dúbravka při tutovce Karabachu.

Pomohlo týmu noční sezení právě po nezvládnutém utkání s Jabloncem?

Je třeba zdůraznit, že podíl na obratu mají i fanoušci, kteří nám po vystoupení v Jablonci vyčítali určité věci a měli pravdu. Bezprostředně po utkání jsme dvacet minut seděli v šatně a padala ostrá slova. Při pokračování této debaty mezi hráči v kabině na stadiónu v Liberci už jsem nebyl. Každopádně nám do střetu s Karabachem chyběly ve hře základní principy, což se ve čtvrtek změnilo. Zase jsme byli jako zaťatá pěst, tým byl svatý. Ale na druhou stranu nechci teď po jedné výhře létat v oblacích a tvrdit, že je vše v pořádku. Každopádně jsme si vyčistili ovzduší a právě týmový výkon nás posunul k vítězství.

Jak vnímáte stále žijící naději na postup do jarní fáze Evropské ligy?

Je obrovské plus, že do Soluně nejedeme jen na výlet a hrát o peníze, ale budeme bojovat o sportovní úspěch. Naším přáním hned po losu bylo uchovat si šanci na postup do posledního zápasu, což jsme naplnili. Nicméně čtrnáct dnů je dlouhá doba. Čekají nás dvě ligová utkání, jedno v domácím poháru. Těžko se nyní odhaduje, v jakém budeme stavu.

Reklama

  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen