Hlavní obsah

Faktor X či kouzlo lazaretu. Sedm důvodů, proč Sparta trumfuje i Manchester United

Praha

Zatím trumfují víc než slušnou společnost. Manchester United, Fiorentina, CSKA Moskva, Fenerbahce, Bilbao, Villarreal či Celtic Glasgow... To všechno jsou renomované kluby, jež se v žebříčku koeficientů v hodnocení letošní sezóny evropských pohárů dívají Pražanům na záda. Fotbalistům Sparty patří solidní průběžné 28. místo a po roce si znovu zahrají i v jarní části Evropské ligy. Podívejme se blíže na faktory, jež k jejich postupu pod taktovkou kouče Davida Holoubka vedly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo Sparty před postupovým utkáním se Southamptonem.

Článek
Fotogalerie

Sparta slaví postup

Holoubkovo kouzlo - Upřímný mladý kluk z Humpolce debutoval na lavičce áčka rovnou proti slavnému Interu. Rychle si všechny získal na svou stranu, během postupového tažení byl pro mužstvo pověstným brücknerovským faktorem X. A také inspirací pro mladé hráče, jež se nebál zařazovat.

Pragmatická taktika - Kouč nevymýšlel žádná kouzla, vzhledem k tragické marodce ani nemohl. Začal od obrany a přesně vyhodnotil, na co tým má a jak má hrát. „Myslím, že nám sedl jeho styl. Už nehoníme soupeře po celém hřišti, ale zalezeme do bloku a čekáme na šance," hodnotí pohárovou strategii brankář Tomáš Koubek. „Dřív jsme v pohárech kolikrát šli do zápasu s tím, že si to rozdáme na férovku a hrát fotbal nahoru, dolů," přikyvuje záložník Bořek Dočkal.

Lazaret se semkl - Kouzlo nechtěného. Čím méně zdravých hráčů zbývalo, tím větší byla jejich soudržnost. Nakonec senzaci dotáhlo přesně jedenáct dospělých. „Sami se tomu usmíváme. Už na jaře jsme táhli do čtvrtfinále z posledních sil a z posledních lidí, co jsme měli. Teď znovu jedeme na hranici svých možností," poukazuje Dočkal.

Zaskočili favority - Trenéři Interu i Southamptonu přece jen Pražany podcenili. Na Letné nepostavili nejsilnější jedenáctku a Sparta toho dokonale využila. „Musíme do příště změnit svůj přístup, nijak to však nesnižuje kvalitu Sparty," kabonil se třeba Frank de Boer, kouč Interu, který byl později odvolán.

Dočkalova kopací technika - Čtyři výhry v řadě při skóre 7:1. Podíl Bořka Šikuly na sérii je nesporný - ve všech čtyřech zápasech připravil první gól, s pěti asistencemi pak spolu s legendárním Tottim vede tuto oficiální statistiku Evropské ligy. „Dočki je náš lídr, na něm naše hra v tuto chvíli stojí," souhlasí David Holoubek.

Mimořádná efektivita - Dvakrát Sparta vyhrála 1:0, když proměnila hned první šanci. A v Beer Ševě to byla příležitost vlastně jediná... „Efektivitou jsme si hodně pomohli. Je třeba přiznat, že v některých zápasech jako v Izraeli jsme měli štěstí a získali tři body, i když jsme si je nezasloužili," nezapírá Dočkal.

Tvrz jménem Letná - Pět podzimních zápasů na Letné v pohárech, z toho čtyři výhry a remíza... „Především domácí zápasy v pohárech zvládáme. Sparta si historicky ověřila, že i s velkými týmy může hrát. Zápasy v Evropské lize navíc mají trochu jiný ráz a nám asi víc sedí," míní Dočkal.

Reklama