Hlavní obsah

Už tolik nejančíme, pochvaluje si Mazuch před návratem do Itálie

Praha

Po úvodním krachu v Southamptonu ani sami nedoufali, v jak komfortní pozici poletí k poslednímu utkání do Milána. Sérií čtyř výher v řadě si ovšem fotbalisté pražské Sparty zajistili postup z první příčky a již před závěrečným duelem ve skupině na Interu se mohou těšit na jarní část Evropské ligy. „Těším se, v Miláně se nehraje každý den. Navíc tam jedeme s jistým postupem. Po dvou měsících v jedné sestavě a pod tlakem se nám poletí líp. Nic ale nepodceníme,“ ujišťuje stoper Ondřej Mazuch.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty David Holoubek a obránce Ondřej Mazuch se radují po výhře nad Interem Milán.

Článek
Fotogalerie

Právě do Itálie vedly jeho první kroky, když se z Brna vydal do světa velkého fotbalu. Dva roky v období 2007-2009 hrál za Fiorentinu, do prvního mužstva se tam ovšem neprosadil.

„Ve Florencii ještě mám kamarády. Spíš jde o fanoušky, kteří se nesnášejí s Interem, takže je jasné, komu budou fandit... Skupina je rozhodnutá, přesto chceme přivézt dobrý výsledek. Pořád hrajeme o naše jména i o jméno klubu," poukazuje 27letý obránce.

Návrat do Itálie nijak prestižně nebere. „Já tam hrál za béčko. Už je to šest let, moc to neprožívám," říká Ondřej Mazuch.

Inter zápas nevypustí, počítá stoper

Zatímco Sparta skupinu K vyhraje, slavný Inter Milán v ní skončí poslední. Otázkou tedy je, jak Nerazzurri k rozlučkovému zápasu přistoupí.

„Zápas v Praze trochu podcenili. Doma jsou velké italské kluby pod tlakem, tam se vyhrávat musí. A i když proti nám třeba nenasadí nejlepší sestavu, nikdo se na zápas nevykašle. Navíc mají nového trenéra, takže hrají o místo," přemítá Mazuch.

Letenští měli štěstí v neštěstí. Vinou rozsáhlé marodky se mladému kouči Holoubkovi prakticky sama od sebe poskládala sestava, která dokázala být na evropské scéně úspěšná. Platí to také o obraně, která ve třech posledních zápasech ve skupině udržela čisté konto.

„Na začátku sezóny jsme trochu jančili. Pak se změnil trenér a trochu i taktika. Nejsme tak otevření, je těžké se do nás dostat, když brání devět lidí pod balónem. Trenér Holoubek nějakým impulsem byl, změna k lepšímu proběhla. Ale záleží na vedení, jak trenérskou otázku vyřeší," usmívá se Mazuch.

Obrana si sedla

Uzavírá svůj první rok na Letné, kam přišel jako volný hráč restartovat kariéru po těžkém zranění kolena.

„Teprve po roce a půl jsem začal hrát, teď mám za sebou první podzim. Začátek nebyl nic moc, ale teď jsme si sedli. Góly moc nedostáváme, jsem spokojený. Není to jen obrannou čtyřkou. Vypadá to, že hrajeme jako jeden tým, výsledky se dostavují," pochvaluje si.

Zimní přestávka přijde torzu sparťanského kádru vhod. „V Miláně to především bude krásný zápas. Postoupíme z prvního místo, psychická výhoda je na naší straně. Po výhrách se líp regeneruje. Myslím, že teď by vám každý v kabině řekl, že jsme v pohodě," líčí.

Ať si to jdou Hradečáci zkusit...

Trochu ho pobavily nářky hráčů Hradce Králové, kteří si stěžovali, že sparťané se v závěru vzájemného duelu na jejich hřišti jen váleli a sbírali čas.

„Je zajímavé, že to říkají ti, co mají odehráno deset zápasů... Ať si jdou hráči z Hradce vyzkoušet zvládat souběžně i poháry, pak ať dávají rozhovory. Tam se to tři dny po Southamptonu musí ukopat, získat tři body a jet rychle domů. Pravdou ale je, že bychom na jaře chtěli hrát trochu jinak, víc dominovat na balónu. Přes zimu na tom musíme zapracovat," avizuje Mazuch.

Zápas Inter Milán - Sparta se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: