Hlavní obsah

Liverpool byl strop, shodují se v Liberci. Sní, že druhou stovku načnou hned na jaře

Soluň

Jubilejní stý zápas v evropských pohárech absolvují fotbalisté Slovanu Liberec ve čtvrtek odpoledne na hřišti PAOK Soluň. V Řecku bude utkání skupiny J Evropské ligy sledovat i Ladislav Škorpil, bývalý trenér Severočechů. Slovan vedl na podzim 2000 při premiéře na mezinárodní scéně. A ve čtvrtek v roli diváka nebude jednasedmdesátiletá legenda chybět u historického okamžiku klubu zpod Ještědu.

Foto: PRÁVO

Ladislav Škorpil

Článek

Před šestnácti lety jste byl u premiéry Slovanu v tehdejším Poháru UEFA, kdy jste vyřadili IFK Norrköping. Nyní, byť jen na tribuně, budete u stého duelu Severočechů v Evropě.

Je to smutné, protože otázkou zůstává, zda mě čekají ještě další pohárové zápasy... Nicméně velice si vážím, že jsem byl u prvního utkání. Když jsem přišel do Liberce, tak se o pohárové Evropě jen snivě mluvilo. Fakt, že mohu být i u stého duelu dokumentuje vztah Slovanu k mé osobě a současně můj vztah ke klubu. Není typické, aby extrenér udržoval tak vřelý kontakt s bývalým zaměstnavatelem.

Liberec v pohárové Evropě
Premiéru absolvovali Severočeši 12. září 2000 v tehdejším Poháru UEFA, kdy nastoupili na hřišti švédského IFK Norrköping a remizovali 2:2 po brankách Liuniho a Nezmara. V odvetě Slovan vyhrál 2:1, když střelci byli Nezmar a Jůn. Následně Liberec podlehl Liverpoolu po výsledcích 0:1 a 2:3.
Během šestnácti let hrál Liberec Pohár UEFA, Intertoto Cup, Evropskou ligu a třikrát kvalifikaci o Ligu mistrů. V té ztroskotali borci zpod Ještědu v ročníku 2002/03 na AC Milán, podruhé na Spartaku Moskva (2006/07) a v sezóně 2012/13 na CFR Kluž.
Největším úspěchem je čtvrtfinále Poháru UEFA 2001/02, kdy Liberec podlehl Borussii Dortmund s Janem Kollerem a Tomášem Rosickým. V létě 2004 hrál Slovan finále Poháru Intertoto, v němž podlehl Schalke 04.

Jste trenérem, který má na lavičce Slovanu v pohárové Evropě nejvíce zápasů. Na jaký vzpomínáte nejraději?

Mohl bych dávat za příklad utkání na hřišti AC Milán, protože hrát na San Siru se každému nepoštěstí. My jsme rovněž dokázali vyřadit Lyon v době, kdy měl našlápnuto na špičku francouzské ligy a byl pět let mistrem. Ale pro Liberec bylo myslím nezapomenutelné utkání s Liverpoolem, což byl vlastně hned druhý dvojzápas účinkování Slovanu na mezinárodní scéně.

Tehdy se za vydělané finance bleskově stavělo umělé osvětlení, aby se duel s Liverpoolem mohl kvůli televiznímu přenosu hrát ve večerních hodinách...

Liberec je v tomhle akceschopný. Mezi zápasy jsme dokázali vykopat jámy a přivést stožáry z Německa, tudíž Liverpool vyšperkoval naši domácí premiéru pod umělým osvětlením. Tyto zkušenosti mi umožnily má vystoupení na zastupitelstvu v Hradci Králové, kde jsem debaty končil výkřikem, že v Hradci se mluví a v Liberci dělá.

Jaké dáváte šance týmu trenéra Trpišovského na postup do jarní fáze za současné konstelace, kdy Severočeši potřebují vyhrát a ještě spoléhat na výhru Florencie v Karabachu?

Utkání začínají za bezbrankového stavu. Zvláště v pohárové Evropě nejsou o síle mužstva, ale aktuální formě. A také záleží na průběhu zápasu, jak kdo do duelu vstoupí, kdo první skóruje. Je to psychický tlak, který je o momentální situaci. Pravidla dlouhodobé soutěže zde neplatí. Co se stane, nemá opravný účinek. Účinkování v Evropě buď skončí, nebo bude pokračovat. Tlak je na jednoho i na druhého. O co hrát mají všechny kluby, což Slovanu nahrává.

Očima Jana Nezmara
bývalého útočníka a nynějšího sportovního ředitele
„Když jsem do Liberce přicházel po sezóně, kdy ovládl Český pohár a čekala ho premiéra v pohárové Evropě, bylo to pro mě nepředstavitelné. Proti Norrköpingu jsem v obou duelech skóroval, což představovalo obrovsky silný zážitek. A pak jsme šli na Liverpool, což bylo neuvěřitelné pro celý klub. Ještě dnes mám při vzpomínce na ten dvojzápas husí kůži.
Asi nikdo jsme si tehdy neuměli představit, že se dočkáme stovky zápasů v Evropě. S většími či menšími výpadky to běželo jako na drátkách. Je to ukázka, že jsme pro fotbalisty dobrou adresou a také odraz stabilního prostředí, které v klubu vytváříme.
V probíhající sezóně to s našimi nadějemi na rozšíření bilance nevypadá nejrůžověji, ale naděje žije. A pochopitelně by nejlepším startem do druhé stovky bylo první kolo jarní vyřazovací fáze nynějšího ročníku."

Reklama

Související témata: