Hlavní obsah

Sýkora se těší na pekelné prostředí v Soluni: Chceme zmírnit bolest z nevydařeného podzimu

Soluň

Tři zápasy zmeškal kvůli zdravotním trablům muž, jenž se během podzimu stal pro sestavu fotbalového Liberce nepostradatelným. Na palubě leteckého speciálu Severočechů mířícímu k šestému utkání skupiny J Evropské ligy v Soluni už ale nechyběl a ve čtvrtek odpoledne by měl být záložník Jan Sýkora připravený naskočit do bitvy o postup s domácím PAOK.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vybojují liberečtí fotbalisté v Soluni postup do play off Evropské ligy?

Článek

„Už jsem v pohodě. Pár dnů trénuji a doufám, že se na hřiště dostanu," říkal Sýkora před středečním tréninkem na stadiónu zvaném Hrobka po prosluněném dni na břehu Egejského moře, kde trenéři zvažovali, zda dvaadvacetiletého borce pošlou na hřiště od první minuty.

Sýkoru nejprve z duelu proti Karabachu vyřadila střevní chřipka, následně jej složila angína. „Musel jsem brát antibiotika. Není snadné pak naskočit rychle zpět. Nechtěl jsem návrat lámat přes koleno za každou cenu, ale jsem rád, že v Soluni klukům můžu pomoci," netajil Sýkora, že nečinnost při trápení jeho parťáků jej ničila. „Byl jsem z toho hodně špatný, když jsem klukům nemohl pomoci," přiznával v narážce na podzimní mizérii Severočechů.

V domácí nejvyšší soutěži jsou sice až čtrnáctí pouhé dva body od sestupových příček, v Evropské lize však mohou stále vybojovat postup do jarního play off. Stačí maličkost: porazit Soluň a doufat, že Fiorentina vyhraje v Karabachu. Jenže Severočeši v generálce podlehli Jihlavě, jejich forma je nevyzpytatelná...

Pekelná atmosféra ho neděsí

„Kdybychom postoupili, šlo by o částečnou záplatu za domácí soutěž, kde nám čelo ujelo. Úspěch by na chvilku zmírnil bolest z nevydařeného podzimu," přemítal Sýkora a bitvu rozhodně neviděl jako ztracenou. „V české lize hrajeme po velké vápno a neumíme se dostat do šancí. V Evropě je styl protivníků odlišný. Nikdo nehraje pouze na brejky a není zatažený devadesát minut," tvrdí mladý záložník.

A pranic se neděsil pekelného prostředí, které dokážou fanoušci klubu ze Soluně vytvořit. „Viděl jsem na internetu záznamy z jejich domácích zápasů. Vůbec mi nevadí pekelné prostředí. Lepší, než když v Česku přijdou dva tisíce lidí a je komorní atmosféra. Při standardkách u postranní čáry nebo rohových kopech bude muset člověk dávat pozor, aby ho něco netrefilo, ale kvůli atmosféře to překousnu," ujišťoval s úsměvem Sýkora.

Připomínal, že za určité konstelace může být prostředí výhodou pro Liberec: „V minulém ročníku Evropské ligy jsme ve Splitu na Hajduku viděli, že když se nedaří, fanoušci zase tak velkou podporou nejsou."

Jak dopadne zápas Evropské ligy mezi Soluní a Libercem?
Vyhraje PAOK Soluň
27 %
Utkání skončí remízou
6,7 %
Zvítězí Liberec
66,3 %
Celkem hlasovalo 555 čtenářů.

Reklama

Související témata: