Hlavní obsah

Sparta si na San Siru může připadat jako v Edenu, také Inter má čínské vlastníky

Peníze nejsou všechno. Pro fotbalovou Spartu naštěstí, protože jinak by si nemohla zajistit postup z první příčky skupiny Evropské ligy i na úkor Interu Milán. Vždyť Nerazzurri patří podle kvalifikované studie k TOP 10 klubům, jež za posledních šest let utratily za posily nejvíc peněz. A vidíte, zatímco Pražané skupinu K vyhrají, Inter v ní skončí poslední. Jejich vzájemný duel v Miláně na tom už nic nezmění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník Václav Kadlec střílí vedoucí gól v utkání Evropské ligy proti Interu Milán.

Článek
Fotogalerie

Trénink Sparty na San Siru

Mohou si na slavném San Siru připadat jako u rivalů v Edenu. Také Inter Milán už stejně jako Slavia patří čínským majitelům.

Nerazzurri si přitom nemohli stěžovat, že by neměli patřičné možnosti vybudovat špičkový tým. V žebříčku fotbalových klubů, jež od roku 2010 utratily za posily nejvíce peněz, patří Interu 10. příčka.

Nejvíce utrácející kluby od roku 2010
Částky v miliardách korun
1. Manchester City27,4
2. Chelsea23,3
3. Manchester United22,5
4. Paris Saint Germain18,5
5. Barcelona18,2
6. Liverpool17,8
7. Real Madrid17,3
8. Juventus16,6
9. AS Řím14,3
10. Inter Milán13,8

Žebříček sestavilo Mezinárodní centrum sportovních studií (CIES). Nejvíc utrácely kluby z Premier League, do TOP 10 se vešly čtyři, zatímco Itálii patří tři místa, Španělsku dvě a Francii jedno.

Zatímco nejrozhazovačnější Manchester City utratil za hráče ve sledovaném období 27,4 miliardy korun, desátý Inter si pořídil posily za 13,8 miliardy korun. Výzkum poukazuje, že Milánští nenakupují megahvězdy, ale hráče do týmu. Letos v létě přivedli Joaoa Maria, loni Ivana Perišiče. Významnějším nákupem byl v roce 2013 Mateo Kovačič.

Čínský magnát žene Inter až na špičku

Letos v létě se navíc majoritním vlastníkem Interu stala čínská obchodní společnost Suning Commerce Group. Do koupě 68,55 procenta akcií osmnáctinásobného italského mistra investovala 270 miliónů eur (zhruba 7,3 miliardy korun).

„Tohle je pro Inter zcela nová příležitost dále růst, Čína se stane jeho druhým domovem. Zdroje Suningu umožní Interu vrátit se ke slavným časům a přilákat největší hvězdy z celého světa," uvedl šéf společnosti Čang Ťin-tung.

Čínský miliardář chce, aby se Inter do pěti let zařadil mezi špičkové světové kluby.

O to větší úspěch pro Spartu, že ho doma 3:1 porazila a v tabulce skupiny jasně předstihla.

Zápas Inter Milán - Sparta se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak dopadne zápas Evropské ligy mezi Interem Milán a Spartou?
Vyhraje Inter Milán
22,8 %
Utkání skončí remízou
19 %
Zvítězí Sparta
58,2 %
Celkem hlasovalo 2924 čtenářů.

Reklama

Související témata: