Hlavní obsah

Liberec končí v EL! Žolík Ďuriš spasil Plzeň, Sparta prohrála gólem last minute

Praha
Aktualizováno

České fotbalové kluby mají za sebou závěrečné duely v základních skupinách Evropské ligy. Liberec zkusil v Soluni proti PAOKu zabojovat o postup do jarní části soutěže, ale po nevýrazném výkonu prohrál 0:2 a v pohárové Evropě končí. To již jistě nepostupující hráči Plzně utnuli svou čtrnáctizápasovou šňůru bez pohárové výhry. Ve Štruncových sadech porazili Austrii Vídeň 3:2, když otočili z 0:2. Výrazně se pod změnou skóre podílel střídající útočník Michal Ďuriš, který vstřelil dvě branky. Západočeši přitom odehráli více než 70 minut bez vyloučeného stopera Lukáše Hejdy. Sparta si postup do jarních bojů zajistila už po předchozím mači proti Southamptonu a na půdě italského Interu sázela spíše na defenzivu. Zároveň se Dočkal a spol. ukázali jako velmi produktivní, když z první střely na bránu skóroval Mareček. Pražany mohl dostat do vedení Dočkal, ale neproměnil penaltu, místo toho udeřil na druhé straně podruhé Éder a zajistil Interu vítězství 2:1. Při pondělním losu vyřazovací části EL budou Sparťané mezi nasazenými týmy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Bořek Dočkal odchází ze hřiště po prohraném utkání s Interem Milán.

Článek
Fotogalerie

Fotbalisté Liberce se na hřišti řeckého týmu trápili v ofenzivě. Za celý zápas vystřelili na branku Glikose jen jednou. Oproti tomu domácí hýřili aktivitou a několikrát pořádně zaměstnali hostující obranu v čele s gólmanem Dúbravkou. Ani on ale v prvním poločase nestačil na hlavičku Rodriguese. Po změně stran si připsal několik důležitých zákroků a dlouho držel Severočechy ve hře.

Veškeré šance Slovanu ale pohřbil moment z 67. minuty. Na centr z levé strany si naběhl Pelkos a špičkou kopačky píchl míč do sítě. Vzápětí mohl snížit útočník Komličenko, ale Glikos vyrazil jeho hlavičku na tyč. Svěřenci Jindřicha Trpišovského stejně jako loni končí po porážce 0:2 své putování v Evropské lize už ve skupinové fázi.

Ďuriš táhl ofenzivu Plzně

Vítěznou tečku udělali za svým působením v Evropě fotbalisté Plzně. Ačkoliv prohrávali o dvě branky a hráli od 18. minuty bez vyloučeného Hejdy, dokázali se semknout a rakouský tým porazit. Střelecky se dařilo zejména Ďurišovi, který šel na hřiště po hodině hry a dvěma hlavičkami nepříznivý vývoj otočil. Západočeši v pohárovém střetnutí zvítězili po čtrnácti nezdarech.

Přitom se utkání pro českého mistra nevyvíjelo vůbec dobře. Po nedůrazném odkopu brankáře Kozáčika pelášil sám na bránu Pires, kterého stáhl Hejda a obdržel červenou kartu. Následný pokutový kop s přehledem proměnil Holzhauser a Austria se ujala vedení, které pět minut před pauzou zdvojnásobil Rotpuller. Ještě do přestávky ale snížil Hořava, jenž byl po rohovém kopu úplně sám na zadní tyči.

Po obrátce si hlavní slovo vzal slovenský forvard Ďuriš. Osmadvacetiletý reprezentant se dostal na trávník po necelé hodině hry, když vystřídal Krmenčíka a dvěma hlavičkami zařídil dlouho očekávané pohárové vítězství. I když Viktoria vyhrála, ve skupině E obsadila se šesti body třetí místo.

Sparta nedala penaltu a na Interu padla

Sparťané absolvovali bitvu na slavném San Siru s vědomím, že postup do další fáze EL je nemine. Tomu také poddali svou strategii. V Miláně se prezentovali defenzivní hrou s minimem ofenzivních výpadů. Ani Interu, který nastoupil s velmi obměněnou sestavou, o nic nešlo. Už předem bylo jasné, že italský celek skončí ve skupině K poslední.

A byli to právě domácí, kteří si jako první připravili střelecké pozice. Hlavně aktivní Éder se dostal do několika slibných příležitostí. Italský útočník proměnil až tu z 23. minuty, kdy nadvakrát překonal Koubka. Pražané odpověděli až po změně stran, kdy se z první střely na bránu hlavičkou prosadil Mareček. A pro Holoubkovu partu mohlo být ještě lépe, po faulu na Lafatu kopal Dočkal penaltu. Brankář Carizzo ale vystihl směr jeho střely.

V závěru zafungovalo otřepané heslo nedáš, dostaneš. Forvard Éder se obtočil kolem Kadlece a střelou z vápna zajistil Interu tři body.

Evropská liga - 6.kolo
Skupina J
Soluň - Liberec 2:0
Branky: 29. Rodrigues, 67. Pelkas
Skupina E
Plzeň - Austria 3:2
Branky: 44. Hořava, 72. a 84. Ďuriš - 19: Holzhauser z pen., 40. Rotpuller, ČK: 19. Hejda (Plzeň)
Skupina K
Inter - Sparta 2:1
Branky: 23. a 90. Éder - 54. Mareček
Přehled ostatních zápasů EL.

Reklama