Hlavní obsah

Plzeň - Austria 3:2Ani Kozáčikův kiks Plzeň nezastavil, i v oslabení se rozloučila s pohárovou Evropou výhrou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Holzhauser (penalta) 0 : 1
40. Rotpuller 0 : 2
44. Hořava 1 : 2
72. Ďuriš 2 : 2
84. Ďuriš 3 : 2
Záznam online reportáže

Plzeň

V deseti se povedl fotbalové Plzni malý zázrak. Po úletu brankáře Kozáčika už po osmnácti minutách, následném faulu obránce Hejdy oceněném červenou kartou, penaltě a dalším inkasovaném gólu ještě v první půli už prohrávala s vídeňskou Austrií 0:2. Po změně stran se však vzepřela osudu, skóre otočila a při loučení s Evropskou ligou zápas nakonec vyhrála 3:2. Její série čtrnácti utkání bez vítězství na evropské scéně tak skončila a ve své skupině se nakonec dostala na třetí příčku právě před Austrii.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Michal Ďuriš (nahoře) z Viktorie Plzeň a Olarenwaju Kayode z Austrie

Článek

Ke všem trablům se slátanou sestavou přibyla ještě smůla s tyčí, která hned po pár desítkách sekund zachránila brankáře Austrie Hadžikiče. Nebýt jí, Plzeň by hned v úvodu po střele Kopice vedla a improvizace v obraně by ji možná až tolik netrápily.

„Provázejí náš celý podzim, tentokrát však vygradovaly," posteskl si trenér Pivarník, který při absenci Limberského, Hubníka a Matějů musel na jeden kraj obrany postavit Petrželu, na druhý Kovaříka a na místa stoperů poslat Řezníka s Hejdou.

Hejda si ale zahrál jen osmnáct minut, protože hrůznou Kozáčikovou rozehrávku hasil stažením Pirese v šestnáctce, sudí mu ukázal rovnou červenou a ještě nařídil penaltu. Holzhauser ji s přehledem proměnil, což pro českého mistra představovalo tvrdé k.o.

Zvláště, když Austria přidala druhou branku a kombinačním fotbalem v pochodovém tempu mínila režírovat zápas k obrazu svému. Skutečně se tak chovala, i když s poklidem a bohorovností to až přeháněla, takže těsně před přestávkou ji Hořava po rohovém kopu Kovaříka prodlouženém ještě hlavičkujícím Krmenčíkem ztrestal.

Plzeň vystartovala za nápravou reputace, překypovala aktivitou, dokonce i převahu si vynutila. Nakonec se jí podařilo skóre skutečně otočit. Nejprve zásluhou střídajícího Ďuriše, který přetlačil soupeřovy obránce, vyrovnala, aby tentýž hráč zařídil první vítězství Plzně po sérii čtrnácti nezdarů na evropské pohárové scéně v řadě.

Utkání 6. kola základní skupiny E Evropské ligy:
Viktoria Plzeň - Austria Vídeň 3:2 (1:2)
Branky: 44. Hořava, 73. a 84. Ďuriš - 19. Holzhauser z pen., 40. Rotpuller. Rozhodčí: Bojko - Volodin, Kornijko (všichni Ukrajina). ČK: 19. Hejda. ŽK: Krmenčík, Petržela, Řezník - Filipovič, Friesenbichler, Martschinko, Kayode. Diváci: 9117.
Plzeň: Kozáčik - Petržela, Řezník, Hejda, Kovařík - Hromada, Hrošovský - Kopic (83. Bakoš), Hořava (90.+1 Poznar), Zeman - Krmenčík (58. Ďuriš). Trenér: Pivarník.
Austria: Hadžikič - Larsen, Rotpuller, Filipovič, Martschinko - Serbest, Holzhauser - Pires (77. Tajouri-Shradi), Prokop (70. Friesenbichler), Venuto (85. Kvasina) - Kayode. Trenér: Fink.

Reklama

Související témata: