Hlavní obsah

Komplikace na pokračování, Plzeň se jim vzepřela. Ukázali jsme obrovskou vnitřní sílu, chválil hráče Pivarník

Plzeň

Nakonec se mistrovská Plzeň přece jen vzepřela osudu. Vůlí, charakterem, fotbalem, který hrát nezapomněla, i když na evropské pohárové scéně jako by její mizérie neměla mít konce. „Ale hlavně obrovskou vnitřní silou, kterou mužstvo znovu prokázalo,“ připomínal trenér Roman Pivarník poté, co jeho tým při loučení s Evropskou ligou dokázal otočit zápas s vídeňskou Austrií, i když v něm po čtyřiceti minutách prohrával už 0:2 a navíc zůstal jen v deseti bez vyloučeného Hejdy.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Michal Ďuriš (nahoře) z Viktorie Plzeň a Olarenwaju Kayode z Austrie

Článek
Fotogalerie

„Strašně složité, ale už třeba v naší lize jsme si proti Spartě dokázali, že i v oslabení lze podobná utkání vyhrát," připomínal Tomáš Hořava, že reminiscence na minulost Plzni pomohly ve chvíli, kdy gólman Kozáčik vyrobil už po osmnácti minutách neskutečný úlet, který musel Hejda řešit faulem oceněným červenou kartou a penaltou navrch.

„Penalta, prohrávali jsme, hráli v deseti a ještě v takové všelijaké sestavě," připojoval se Milan Petržela.

Komplikace před zápasem i v něm

„Gól inkasovaný z penalty představoval stejnou komplikaci, jaká nás postihla před zápasem," přiznal kouč Viktorie, jemuž se po rozcvičce úplně rozpadla obrana, neboť ani Hubník nakonec nemohl nastoupit.

„Takže jsme museli hrát s jedním stoperem a pravým obráncem, který nastoupil po jeho boku. Došlo to tak daleko, že z ofenzivních záložníků se museli stát krajní beci. V sestavě jsem měl dva obránce a osm útočně laděných hráčů," povzdechl si Pivarník.

„Zase až taková hrůza to nebyla, už jsem jednou v životě na kraji obrany nastoupil. V předchozím kole v Římě," smál se Milan Petržela narychlo přeškolený na krajního obránce. „To já si tedy na stopera v žádném případě netroufnul," potvrzoval Hořava, že se změně bránil a ubránil.

Dobře udělal, protože právě on to byl, kdo začal partii s Austrií otáčet. „Vyplaval jsem u tyče úplně sám a byl jsem si jistý, že gól dám, protože jsem balón neustále sledoval," popisoval trefu po rohovém kopu Kovaříka.

„Bylo moc důležité, že jsme ještě před přestávkou snížili a vrátili se tak do utkání," pochvaloval si domácí kouč, jemuž po změně stran vyšel dokonale tah s nasazením Ďuriše.

Poslední Ďurišovy góly?

Ten totiž přišel, po centru Hořavy vyrovnal, aby v závěru skóre úplně otočil a rozhodl o výhře Viktorie. První po sérii čtrnácti utkání v pohárové Evropě, v nichž Plzeň nedokázala zvítězit. Až teď díky slovenskému legionáři bídnou sérii uťala.

„Byly to ale nejspíš moje poslední branky v plzeňském dresu," naznačil ovšem Ďuriš, že koketuje s myšlenkami na odchod, i když trenér Pivarník vzápětí prohlásil, že žádného hráče z podzimního kádru rozhodně uvolnit nemíní.

A to přesto, že na jaře bude hrát Plzeň už jen na domácí scéně, protože o postupu v Evropské lize si musela nechat navzdory výhře nad Austrií jen zdát. Takže hráči Viktorie si sice užívali euforie, ale zároveň cítili hořkost.

Bylo to hratelné, shodli se hráči i trenér

„A velkou, protože vítězstvím nad Austrií jsme si dokázali, že naše skupina Evropské ligy rozhodně byla hratelná," litoval promarněné příležitosti Michal Ďuriš.

„Na postup jsme docela určitě měli, proto trochu hořká příchuť ze závěrečné výhry. Alespoň ale půjdeme do příští pohárové sezóny s tím, že ona příšerně dlouhá série bez vítězství je u konce," přizvukoval Milan Petržela. „ Ale škoda, že do vyřazovacích bojů Evropské ligy nezasáhneme. Vždy je lepší, když se hraje hodně zápasů a tolik se netrénuje, protože hráči se cítí líp a získávají sebedůvěru," přidával.

„To dvojzápas s rumunskou Astrou rozhodl o našem vyřazení. Kdybychom z něho vytěžili tři body, hráli bychom pohárovou Evropu i na jaře," viděl Tomáš Hořava příčinu vyřazení zcela jasně. „Hlavně domácí utkání s Astrou bylo klíčové. Na úvod skupiny jsme remizovali s AS Řím a uhráli bod na Austrii, takže jsme měli slibný začátek stvrdit s Rumuny doma, což se ale nestalo. Prohra s nimi nás vyřadila," měl jasno i trenér Roman Pivarník.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.