Hlavní obsah

Už žádné improvizace. Pro Plzeň je prioritou posílení defenzivy, prozradil Pivarník

Plzeň

Limberský dokulhal na tribunu. Sice už bez berlí, ale přesto bylo vyloučeno, aby nastoupil, byť se Plzeň ocitla v nouzi nejvyšší. A aby morových ran dopadajících na hlavu trenéra Pivarníka při všech zraněních a karetní absenci Matějů nebyl konec, kapitán Hubník se zranil na rozcvičce těsně před utkáním, takže absentoval rovněž. Stejně jako v předchozím kole v Římě ani tentokrát proti vídeňské Austrií na trávník nevyrukoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Roman Pivarník.

Článek

„Takové komplikace jsem ještě nezažil. Měnit po rozcvičce celou sestavu, protože mně zůstal jeden stoper a jeden krajní obránce," netajil kouč Viktorie, že čeho je moc, toho je příliš.

Na skladbu hráčského kádru doplácela mistrovská Plzeň na evropské pohárové scéně celý podzim.

„Teď už to byl čtvrtý zápas v řadě," připomínal Pivarník a nad dotazem, proč se neinspiroval třeba pražskou Spartou a neposadil alespoň na lavičku náhradníků mladíky z juniorky, se jen pousmál.

"Mám pocit, že naše juniorka je v soutěži poslední," připomněl.

Pro defenzivu se hráčů nedostávalo

„Zatímco pro ofenzivu jsme měli na podzim všechna místa v sestavě zdvojená, skladba hráčů pro defenzivu byla poddimenzovaná. Stopery jsme měli třeba jen tři. V Evropské lize jsme na to dopláceli," přitakával po konfrontaci s vídeňskou Austrií, v níž plzeňské trable s obránci vygradovaly.

„Nebylo to poprvé. Už za trenéra Uhrina se stalo, že jsem musel nastoupit na místě pravého obránce a krajní beci hráli stopery," připomínal Michal Ďuriš, že skladba plzeňského kádru je už prostě po několik sezón laděna vysloveně do ofenzivní tóniny.

„Jenže teď jsem měl na Austrii k dispozici jednoho stopera a jednoho krajního beka, z něhož jsem musel stopera udělat. V sestavě tak byli dva klasičtí obránci a osm hráčů pro ofenzivu," namítal Pivarník.

Hromada se jako stoper osvědčil

Po osmnácti minutách a vyloučení Hejdy se trable ještě umocnily. Stopera musel jít hrát záložník Jakub Hromada, který na tomto místě ještě nikdy nenastoupil.

„Byla to volba z nouze, ale Kuba nezvyklou roli zvládl výborně a zápas odehrál na vysoké úrovni, Stejně jako celá obrana," kvitoval kouč Viktorie, že tahy z nouze byly vlastně ku prospěchu a dopomohly k obratu skóre a nakonec vítězství, jež přišlo po sérii 14 utkání, v nichž Plzeň pocit z výhry na evropské pohárové scéně nepoznala.

„Na to, že mě to celou kariéru táhne dopředu, to na místě pravého krajního obránce nebylo opravdu špatné," pochvaloval si svůj výkon v nové roli Milan Petržela, jemuž Pivarník svěřil i kapitánskou pásku.

„Párkrát jsem sice zaspal a honil soupeře na poslední chvílí, protože jsem pochopitelně zvyklý hrát vpředu, ve vzdušných soubojích jsem měl občas také problémy, jejich záložník mě rovněž občas povodil, ale zvládl jsem to. A celá obrana také. Někdy to prostě vyjde, takže i hráči na místech, kde nejsou zvyklí hrát, odkopou slušný zápas. A když mají štěstí a zaberou jako mančaft, dostaví se podobný obrat jako v zápase s Austrií."

Na podobné báječné obraty však nemíní trenér Pivarník na jaře spoléhat. Občas se sice i v deseti podaří, o čemž se Plzeň loni v lize přesvědčila proti Spartě a teď na evropské scéně proti Austrii, ale pochopitelně představují výjimku.

Proto má Pivarník a plzeňský obhájce titulu před nastávající zimní přestávkou jasnou prioritu. „Udržet kádr pohromadě a přivést dva tři hráče, abychom zdvojili posty v defenzivě," potvrzuje kouč Viktorie.

Reklama

Související témata: