Hlavní obsah

Do Ruska nechtěli, jen Karavajev se do místa svého debutu těšil

Rostov na Donu

Zase Rusko. Zděšení v kabině Sparty zavládlo po losu úvodního předkola vyřazovací části Evropské ligy nelíčené. Našel se nicméně jeden fotbalista, jemuž lísteček se jménem Rostova na Donu přišel vhod. Obránce Vjačeslav Karavajev si hned vybavil, jak právě tady debutoval za mateřský CSKA Moskva. Člen ruské jedenadvacítky má navíc možnost představit se ve své vlasti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Vjačeslav Karavajev, Michal Kadlec a Costa oslavují postup a vítězství nad Southamptonem.

Článek
Fotogalerie

Město na Donu je pro něj památné. „Pamatuji si naprosto přesně, jak jsem tady odehrál prvních patnáct minut za první tým CSKA," připomínal Vjačeslav Karavajev (21) všem svým krajanům, když se ve středu na stadiónu Olimp-2 chystal se sparťany na předzápasový trénink.

Před čtyřmi lety v závěru utkání v Rostově nahradil zraněného Kirilla Nababkina a pomohl moskevskému celku k bezbrankové remíze. Tu by Pražané dnes večer také určitě brali.

„Teď pro mě zápas také hodně znamená, protože jsem Rus a hraju doma. Ale musíme vyhrávat, ať už v české nebo Evropské lize," těší se Sláva.

Místo v základu teď má jisté

Na Letnou přišel zadaptovaný díky předchozím angažmá v Dukle a Jablonci. Pro Spartu byl na podzim trefou do černého, vzhledem k vleklým patáliím českého reprezentanta Zahustela teď má ruský bek místo na pravém kraji obrany pod palcem.

„Nepřemýšlím, jestli je někdo zraněný nebo ne. Ani to pro mě není důležité. Když dostanu příležitost, musím na hřišti ukázat všechno, co umím. Všichni máme odpovědnost za výsledek, chceme uspět," ujišťuje Karavajev.

Rostov během zimní přípravy maximálně ztěžoval Spartě sledování svého týmu. Ruský expert tak mohl letenským trenérům přispět cennými postřehy.

„Určitě o tom nebudu mluvit konkrétně... Informací o soupeři máme dost, budeme je chtít využít a předvést náš nejlepší fotbal. Připravujeme se na velice těžký zápas, očekávám, že soupeř bude hodně aktivní. Musíme ukázat všechno, co umíme."

Bayern tady nedávno padl

Pražané narazí na Rostov ve chvíli, kdy se zařadil do ruské špičky. V listopadu doma dokonce porazil i Bayern Mnichov (3:2).

„Rostov má teď velmi slušné jméno. Udělal si ho druhým místem v ruské lize a na podzim v Lize mistrů. Má teď velmi dobrou reputaci," upozorňuje Karavajev.

Letenští se chystají také na silný mráz, ale z něj si ruský rodák vrásky nedělá. „Myslím, že klimatické podmínky budou pro všechny stejné. Za mě je to v pohodě. Počasí nebude hlavní, co by mělo rozhodnout," usmívá se.

Úvodní zápas prvního kola vyřazovací části Evropské ligy Rostov - Sparta se hraje dnes od 19:00 SEČ, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.