Hlavní obsah

Sparta bez Dočkala. Náhradu kupovat nebudeme, ale titul chceme dál, ujišťuje Požár

Praha

Citelnější zásah do sestavy inkasovat nemohli. Fotbalisté pražské Sparty hned na startu jara přicházejí o špílmachra Bořka Dočkala, který míří do Číny. V ligové tabulce mají manko na Plzeň a Slavii, teď budou ke všemu za pochodu řešit problém, jak nejlepšího nahrávače celé Evropské ligy nahradit. „Naše cíle zůstávají. Chceme stále vyhrávat, na tom nic nemění ani případný Bořkův odchod,“ ujišťuje hlavní trenér Tomáš Požár.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Požár, nový hlavní trenér Sparty.

Článek
Fotogalerie

Trénink Sparty

Ve čtvrtek večer hrajete pohárovou odvetu s Rostovem, kde jste prohráli 0:4. Berete ji jako první test, jak se obejít bez Dočkala?

Odveta není žádná zkouška, bereme ji velmi vážně. Jak jsme zaspali v Rostově, tak chceme směrem k fanouškům odehrát druhý zápas co nejlíp a nastartovat se směrem k lize.

Dobrá, jaký tedy máte dlouhodobý výhled...?

Možnosti jsou čitelné. Na pozici desítky může hrát Čermák, Néstor. Výhledově se tam může objevit třeba i Václav Kadlec. A můžeme také změnit rozestavení a hrát jinak.

A co ještě narychlo přivést náhradu z jiného klubu?

Nechceme už přivádět nový element do týmu. Dva měsíce tady na něčem pracujeme... Kádr je dostatečně široký, skládali jsme ho ostatně na dvě soutěže. Máme z čeho vybírat.

Proč jste mezi Dočkalovými nástupci nejmenoval Rosického? Je to přece i jeho místo.

Nemám bohužel jinou odpověď než v poslední době. Tomáš stále není zdravotně v pořádku, jeho problémy s achilovkou se znovu objevily. Rád bych dal sparťanské veřejnosti jinou zprávu, ale nemohu.

Ligového titulu se nevzdáváte. Ale upřímně, jak velké šance bez Dočkala máte?

Bořek je velmi kvalitní. Myslím, že můžu použít i termín, že jde o nejlepšího hráče české ligy. Pokud odejde, bude to ztráta, která by oslabila každý tým. Nedá se nic dělat, bez něj budeme muset hrát jinak a vymyslet něco, co nám jeho kvality nahradí.

Říkáte jinak. Ale jak?

Hráči, kteří přicházejí v úvahu na Dočkalovu pozici, mají jiný profil. A jak už jsem naznačil, když z této pozice odejde tak silný hráč, může se také stát, že změníme i způsob a styl hry.

Jak rychle můžete něco změnit?

Je to nepříjemné, v zimě jsme pracovali na základní sestavě s Bořkem. Je skvělý nahrávač, má jiné řešení herních situací. Je nadstandardní, ale věřím, že ho nahradíme. A že jeho nástupci mohou být i přínosem.

Uvažujete o rozestavení 4-4-2?

Také se nabízí. Každá změna by ovšem s sebou nesla rizika. Je třeba velmi dobře vyhodnotit, jestli k ní přistoupit, nebo zůstat u toho, co jsme pilovali v přípravě.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.