Hlavní obsah

Evropě dala sbohem. Požár věří, že Sparta tak bude pro ligu silnější

Praha

Ruská pohádka se po roce nezopakovala. Zatímco loni fotbalisté pražské Sparty na úvod vyřazovací části Evropské ligy vyřadili Krasnodar, letos ztroskotali na Rostově na Donu. „Ruský tým je velmi kvalitní. Nepřekvapil mě. Jen potvrdil, co jsem si o nich před vzájemným dvojzápasem myslel,“ poukazuje hlavní trenér Tomáš Požár po odvetě (1:1) a už přemítá, jak se rychle koncentrovat na domácí bitvu o ligový titul.

Sparta po Rostovu

 
Článek
Fotogalerie

Jak bezprostředně po vyřazení hodnotíte celé vystoupení Sparty v Evropské lize?

Jsme teď samozřejmě zklamaní. Chtěli jsme být úspěšní a přejít také přes Rostov. Rozhodl už první jednoznačný zápas v Rusku, odveta byla velmi složitá. Tým měl v přípravě velkou touhu, nevyšlo to.

Po vyloučení Costy mužstvo o deseti ukázalo charakter a dokázalo aspoň vyrovnat.

Moc si cením, že hráči zápas nevzdali. Viděl jsem na nich v kabině o poločase, že se podporují, že zápas chtějí zvládnout, že mají závazek vůči domácímu publiku. A samozřejmě i dluh ze zápasu z Ruska. Slova nezůstala v kabině, začali jsme hrát jednodušeji a druhý poločas byl jiný. Vážím si toho.

Už jste moudřejší, jak nahradíte do Číny mířícího Dočkala?

Nešli jsme si něco zkoušet, jak hrát bez něj, chtěli jsme vyhrát. Způsob hry byl zvolen na Rostov, s nedělním ligovým zápasem v Jablonci nemá nic společného. Platí, co jsem říkal již před zápasem. Vidíme možnosti i hráče, jak Bořka nahradit. A také je možná změna způsobu hry.

V Rostově vás oslabil Konaté, v odvetě zase Costa. Není už vyloučení v pohárech trochu moc...?

Připravujeme se na dvě těžká utkání - a pak polovinu času odehrajeme v deseti. To v pořádku není, ale Costovy zákroky jsem pořádně neviděl, musím se na ně podívat a vyhodnotit. Kluci by samozřejmě měli svou hru přizpůsobit tomu, jak se zápas vyvíjí, zda jsou už v ohrožení po první žluté.

Loni jste došli až do čtvrtfinále, ale v lize vám s dalšími postupy docházel dech. Může vám vyřazení pomoci pro větší koncentraci na domácí soutěž?

Je pravda, že program byl loni velmi náročný, navíc jsme začali sbírat zraněné hráče a nemohli využít celý potenciál týmu. Nechtěli jsme chybu opakovat a při vědomí, že nás čekají dvě soutěže, jsme letos chtěli mít kádr širší a pozice nejlépe zdvojené. Ale pořád jsou někteří důležití hráči zranění - Mareček, Kadlec a další. Bojujeme s tím pořád. Věřím, že se dáme brzy do pořádku, abychom mohli konečně hrát v plné síle. Pro ligu nám asi vyřazení pomůže, ale byli bychom radši, aby tomu tak nebylo.

Sehráli jste už tři jarní zápasy, ale ani v jednom nepodali optimální výkon. Souhlasíte?

V první půli odvety jsme byli velmi pomalí a složití v přechodu do útoku, trápili se. Po přestávce jsme to změnili, začali hrát jednoduše a byli i živější. Budiž tedy druhý poločas obrazem toho, jak bychom chtěli pokračovat.

Reklama

Související témata: