Hlavní obsah

OBRAZEM: U všech ďáblů, tady máme hrát!? Mourinho je z Rostova zděšený

Rostov na Donu

Nebere si servítky a neskrývá zděšení. Populární kouč José Mourinho nechápe, na jak příšerném trávníku bude muset jeho Manchester United nastoupit v Rostově na Donu k úvodnímu duelu osmifinále fotbalové Evropské ligy. V ruském městě už se přitom oteplilo a nepanují kruté mrazy, jako když tady v listopadu prohrál mnichovský Bayern a nedávno v minulém kole i pražská Sparta...

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Naštvaný José Mourinho. Trenér Manchesteru United nechápe, na jakém hřišti se má v Rostově hrát.

Článek
Fotogalerie

Mohli se touto dobou chystat pěkně v klidu u Vltavy na Letné. Jenže Sparta úvodní jarní pohárové kolo nezvládla a vytoužený Manchester United pak při losu připadl jejímu přemožiteli, Rostovu. Rudí ďáblové se tedy museli vypravit k Donu.

„Special One" brblal hned po losu. „Je pro nás špatný ve všech směrech. Je to daleko, je to těžký soupeř a navíc nás dlouhá cesta (3128 kilometrů) čeká v nevhodnou část sezóny," lamentoval José Mourinho.

Jakmile do Rostova dorazil a spatřil mlat na stadiónu Olimp-2, rozčílil se ještě víc.

„Nechce se mi věřit, že budeme na tomhle trávníku hrát. Jestli se tomu tedy dá říkat trávník. Teď neumím říct, koho na hřiště pošleme. Když jsem se na to zeptal pána z UEFA, tak mi jen řekl, že hráči jsou pojištění, takže žádný problém," citují britská média Mourinha.

V Číně radši nehráli, teď budou muset...

Rooneyho nechal rovnou doma a přímo v dějišti uvažuje, že kvůli povrchu bude šetřit také další hvězdy, aby neriskovaly zranění.

„V létě se nám něco podobného stalo v Číně během přípravy, kdy jsme se s Manchesterem City domluvili, že na takovém povrchu hrát nebudeme. Tady to ale vypadá, že hrát budeme muset," prská portugalský kouč.

A to mají Rudí ďáblové ještě štěstí, že v době jejich zápasu by mělo být v Rostově šest až devět stupňů nad nulou. Když tady hrály Bayern i Sparta, otevřeným stadiónem se proháněl mrazivý vichr a bylo deset pod nulou...

„Ale pánové, když u nás hrála Sparta, byly podmínky ještě horší - a k žádným incidentům nedošlo," reaguje na Mourinha kouč domácího týmu Ivan Daniliants.

Ať se UEFA zamyslí, vyzval již Rummenigge

Prokletý Rostov. Pro pohárové soupeře se stává strašákem už jen podmínkami, v jakých je hostí.

„UEFA by se měla zamyslet nad klimatickými podmínkami v destinacích, v nichž se v zimních měsících hraje. Nebyl by přece až takový problém změnit sled zápasů. Anebo prostě myslet na to, že v Rusku nebo na severu Evropy panují v tomto období podobně drsné podmínky a nalosovat program tak, aby se v těchto zeměpisných pásmech hrát nemuselo. Nejde teď vůbec o Bayern, jde o fotbal a další mužstva, která do těchto destinací musí," poukázal Karl-Heinz Rummenigge.

Slova respektovaného šéfa představenstva Bayernu se ukazují jako prorocká.

Když tady Sparta prohrála 0:4, užila si také svoje.

Sparta zažila skutečný extrém

„V Rostově byl takový mráz, že se mi na rukavicích vytvořila ledová krusta. Musel jsem si na ně foukat, abych neztratil cit. To byl opravdu extrém," vylíčil po čase brankář Tomáš Koubek.

Teď je řada na Manchesteru. Britská média otiskují fotografie, jak si hráči na tréninku natáčejí neskutečný trávník či jak se od něj hozený míč odráží jako od betonu.

„Také bychom chtěli hrát na lepším hřišti, jako je třeba ve Wembley. Nerozhodujeme my, je to rozhodnutí UEFA zápas odehrát," říká Daniliants smířlivě s tradičním dovětkem, že hřiště bude pro oba soupeře stejné.

Jeho tvrzení je ovšem trochu alibistické. Moc dobře ví, že jeho ostřílení molodci dovedou tvrdých podmínek využít.

„Uvědomujeme si, že hráči mohou být i zraněni. Jenže fotbal je kontaktní sport a možná se zraní stejně jako na nejlepších hřištích s nejlepšími povětrnostními podmínkami," reaguje Daniliants.

Reklama

Související témata: