Hlavní obsah

Spoluhráčům jsem vyprávěl, jaké to je, hrát čtvrtfinále Evropské ligy, libuje si stoper Genku Brabec

Praha

Belgický KRC Genk má po čtvrteční výhře 5:2 na trávníku Gentu v prvním osmifinále Evropské ligy nakročeno k postupu. K úspěchu mu pomohl i čtyřiadvacetiletý český stoper Jakub Brabec, který svým spoluhráčům často vypráví, jaké to je, zahrát si tuto fázi soutěže. Loni to zažil se Spartou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Brabec během tréninku národního týmu.

Článek

„Zápas se nám povedl výsledkově i herně. Nijak jsme ale vítězství neoslavovali. Přespali jsme v Gentu a po obědě vyrazili domů, kde jsme měli odpolední trénink. V neděli nás čeká důležitý ligový duel ve Westerlo. A také ještě nemáme postup v kapse. Musíme zvládnout doma odvetu příští čtvrtek," říkal spokojeně v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Přiznal ale, že hrát proti belgickému soupeři není to pravé. Věhlasný zahraniční klub by byl lepší. „Pro nás je Evropská liga velice důležitá. Genk má nakročeno k historickému úspěchu. Atmosféra byla skvělá, měla jiný náboj, než když se hraje domácí liga. Ale když hrajete s kvalitním zahraničním soupeřem, je to lepší. S touhle vidinou půjdeme do odvety," dodal.

Genk nikdy tak vysoko v pohárové Evropě nehrál, Brabec to zažil se Spartou a má parťákům z týmu o podobném tažení co říct. „Klukům jsem o tom už vyprávěl a nejednou. Hodně se mě na to ptají a moc si čtvrtfinále chceme společně zahrát s nějakým slavným soupeřem," přál si Brabec, který je v Genku moc spokojený s herním vytížením, kvalitou fotbalu i životem v Belgii. Jen by si přál přidat ještě sportovní úspěchy.

Postup do play off nemají ve svých rukou

V belgické nejvyšší soutěži je Genk osmý. Šance, dostat se do elitní skupiny, je hodně daleko. „Postup do play off 1, v němž hraje šest nejlepších o titul a pohárovou Evropu, bude opravdu těžký. V neděli se hraje poslední kolo základní části. My jsme v tabulce osmí se 45 body a musíme ve Westerlo nutně vyhrát. Ani to nám ale nemusí stačit, abychom poskočili na šesté místo. Soupeři nad námi mají o dva a tři body víc a pohlídají si postup. Nemyslím tím nic nekalého. Taková je prostě realita," pravil trochu smutně.

Šance na pohárovou Evropu by ani v případě nepostupu nebyla úplně ztracená. „Sedmý Gent si to rozdá s Mechelenem, tomu ale stačí remíza. Charleroi hraje v Lokerenu. Může se to zamotat, bohužel my nemáme situaci ve svých rukou. Abychom byli úplně spokojení, chtěli bychom však postoupit," vystihl pocity Brabec.

"V play off 2 se totiž zbývajících deset týmů rozdělí do dvou skupin, jejich vítězové se pak utkají o možnost hrát se čtvrtým či pátým týmem elitní skupiny o poslední místo v kvalifikaci Evropské ligy. Cesta do ní je tak mnohem těžší. Tím, že jsme vypadli i z Belgického poháru už jinou možnost nemáme. Musíme doufat. Neradi bychom přišli i o nádherné zápasy s belgickou špičkou," konstatoval mladý obránce.

Gent není největší rival

Genk a Gent dělí jediné písmenko v názvu a nějakých 150 kilometrů. Kdo z obou rivalů je lepší... „Ptal jsem se na to kluků v mužstvu. O něco slavnější je asi Gent, který hrál i Ligu mistrů. Jinak to jsou tradiční sousedi v tabulce a vcelku vyrovnaní soupeři. Ale největší rival Gent není. To jsou spíš Bruggy, Lutych, Anderlecht. Tyhle tři týmy nemají naši fanoušci moc rádi," vysvětlil český stoper.

Fanoušci Genku jsou podle jeho slov skvělí. „Naše domovská Luminus Arena je hezký stadión pro téměř pětadvaceti tisíc diváků. Na evropské poháry a zápasy se zmíněnými rivaly je vyprodáno. Jinak chodí kolem dvaceti tisíc, což je paráda. Atmosféru vytvářejí skvělou. Tím spíš jim chceme postupem udělat radost," dodal.

Když přišla řeč na Spartu, radost se z Brabcova hlasu vytratila... „Samozřejmě ji sleduji, srdcem jsem pořád sparťan. Mám docela přehled o celé české lize, viděl jsem i utkání Slavie s Plzní. Pochopitelně mě trápí situace, v jaké Sparta je. Zažil jsem to také. Velký tlak, herně se nedaří, plácáte se v tom... Naštěstí alespoň doma kluci vyhrávají, takže pořád je šance i na titul," snažil se vnímat současnost pozitivně.

"Herně se to může zlomit už v neděli v Mladé Boleslavi. Klukům držím palce a moc bych jim to přál. Rád bych si proti Spartě zahrál v evropských pohárech," doplnil Jakub Brabec, který by měl přijet do Prahy na sraz reprezentace 20. března.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.