Hlavní obsah

Anderlecht - Manchester Utd. 1:1Jediná střela na branku stačila, Anderlecht s gigantem remizoval! V Lyonu řádili fanoušci

Lyon
Aktualizováno

Jediná přímá střela na branku stačila fotbalistům Anderlechtu Brusel k remíze 1:1 s favorizovaným Manchesterem United v úvodním čtvrtfinále Evropské ligy. V dalších zápasech prohrál Genk s obráncem Jakubem Brabcem v sestavě na hřišti Celty Vigo 2:3 a Ajax porazil Schalke 2:0. Výkop duelu mezi domácím Lyonem a Besiktasem Istanbul byl odložen o 45 minut kvůli řádění fanoušků v ochozech stadiónu. Turečtí příznivci házeli předměty a pyrotechniku a přinutili tak fanoušky z okolních sektorů utéct na trávník. Zápas nakonec skončil výhru francouzského celku 2:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Řádění tureckých fanoušků v LyonuVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Před čtvrtfinále Evropské ligy v Bruselu panovala ve městě přísná bezpečnostní opatření.

Podle agentury AFP dorazilo na zápas kolem patnácti tisíc tureckých fanoušků a problémy dělali už před zápasem, když se rvali s policií i domácími příznivci. Nakonec došlo i k násilí na tribunách, kdy chuligání útočili s holemi v rukou. Prezident lyonského klubu Jean-Michel Aulas přímo na hřišti vyzval fanoušky, aby se uklidnili.

Násilí nezabránila ani zvýšená bezpečnostní opatření UEFA po úterních událostech v Dortmundu, kde u autobusu s hráči BVB explodovaly tři nálože. Zápas Ligy mistrů Dortmundu s Monakem se nakonec hrál až ve středu.

Bezpečnostní složky proto byly v pozoru během čtvrtečních duelů Evropské ligy i před jejich výkopem. V Lyonu stejně jako v Bruselu před utkáním místního Anderlechtu se slavným Manchesterem United hlídkovala během dne armáda i policie.

Lyon nakonec po obratu vyhrál 2:1. Besiktas sice vedl po brance Babela od 15. minuty, domácí ale v 83. minutě vyrovnali díky Tolissovi a v 85. strhli zásluhou Morela strhli vítězství na svou stranu.

Po přestřelce veze Genk do odvety nadějný výsledek

Genk se sice ve Španělsku ujal vedení, ale Celta ještě do přestávky skóre otočila. V 15. minutě vyrovnal Sisto, v 18. přidal druhou branku Aspás a chvíli před poločasem se prosadil Guidetti. V 67. minutě naději do domácí odvety vykřesal snížením na 2:3 Buffel.

Manchester, který by rád soutěž vyhrál a získal tak poslední chybějící evropskou trofej do sbírky, vedl díky Henriku Mchitarjanovi až do 86. minuty, kdy vyrovnal Leander Dendoncker. Aby však Anderlecht mohl pomýšlet na postup, musel by v odvetě ukončit dlouhou sérii bez vítězství v Anglii, kde z posledních 15 utkání uhrál jen dvě remízy.

Ajax si poradil 2:0 se Schalke a prodloužil domácí sérii pohárové neporazitelnosti na dvanáct zápasů. O výhře amsterdamského celku, ve kterém chyběl český záložník Václav Černý, rozhodl dvěma góly Davy Klaassen. První gól dal z penalty, při druhém využil přesný centr sedmnáctiletého Justina Kluiverta, syna bývalé hvězdy Ajaxu Patricka Kluiverta.

Úvodní utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:
Anderlecht Brusel - Manchester United 1:1 (0:1)
Branky: 86. Dendoncker - 37. Mchitarjan. Rozhodčí: Brych (Něm.).
Celta Vigo - Genk 3:2 (3:1)
Branky: 15. Sisto, 18. Aspas, 38. Guidetti - 10. Boëtius, 67. Buffel. Rozhodčí: Turpin (Fr.).
Ajax Amsterdam - Schalke 2:0 (1:0)
Branky: 23. z pen. a 52. Klaassen. Rozhodčí: Karasjov (Rus.).
Lyon - Besiktas Istanbul 2:1 (0:1)
Branky: 83. Tolisso, 85. Morel - 15. Babel. Rozhodčí: Mateu (Šp.)

Reklama

Související témata: