Hlavní obsah

Řež o Manchester přiživila moravsko-slezský sen. Rudí ďáblové pracují pro Zlín či Opavu

Praha

Všechno souvisí se vším. A tak bezbrankový výsledek bitvy o Manchester v Premier League přiživil ve čtvrtek večer naděje fotbalistů Zlína a Opavy, že by se v případě zisku MOL Cupu mohli kvalifikovat přímo do základní skupiny Evropské ligy. Samozřejmě za vydatného přispění Rudých ďáblů, kteří by museli letošní Evropskou ligu vyhrát a současné obsadit v anglické lize páté, případně šesté místo. Po derby zůstávají pátí...

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Vzdušný souboj Raheema Sterlinga (dole) z Manchesteru City a Mattea Darmiana z United.

Článek
Fotogalerie

Drobný článek 3.06 v reglementu UEFA pro vstup klubů z jednotlivých zemí do Evropské ligy má na svědomí skutečnost, která ještě zvýší motivaci fotbalistů Zlína a Opavy v boji o zisk MOL Cupu. Za určitých okolností by totiž mohl jít vítěz domácího poháru přímo do skupinové fáze Evropské ligy.

Ve zmíněném reglementu se říká: Pokud se vítěz Ligy mistrů nebo vítěz Evropské ligy kvalifikuje do Evropské ligy (rozuměj skupinové fáze) prostřednictvím umístění v domácích soutěžích, pak se jejich místo v Evropské lize uvolní (není nahrazeno jiným týmem ze stejné asociace). A vítěz nebo vítězové poháru z nejvýše postavených asociací budou přesunuty o kolo výše.

Převedeno do praxe to znamená, že Česko je na 13. místě v žebříčku UEFA, je tedy nejvýše postavenou asociací a jeho vítěz poháru by zaujal uvolněné místo.

Kdy se místo uvolní?
Existují dva kluby ze čtyř semifinalistů Evropské ligy, které by mohly vítězi MOL Cupu pomoci k přímému postupu.
Olympique Lyon:
- Pokud by vyhrál Evropskou ligu a skončil v domácí lize na 4. místě. Zároveň by Paris Saint Germain vyhrál domácí pohár.
Manchester United:
- Pokud by vyhrál Evropskou ligu a zároveň v Premier League neskončil do 4. místa, ale byl na pátém místě nebo na šestém místě (v případě, že by pohár vyhrála Chelsea nebo Arsenal, který by ale zároveň byl do pátého místa v Premier League).

Manchester United by v případě výhry v Evropské lize mohl pomoci také českému mistrovi k přímému postupu do skupinové fáze Ligy mistrů. To by ale musel skončit v Premier League do 3. místa. Vítěz MOL Cupu by v takovém případě s ohledem na výše uvedené přímo nepostupoval.

Dochází tedy k paradoxu. Mistr české ligy i vítěz MOL Cupu mohou být závislí na pomoci Manchesteru United. Rudí ďáblové je ovšem nemohou potěšit současně.

A ještě jedna zajímavost. Kdyby Slavia získala double a českému zástupci se naskytl přímý postup do EL, za dané konstelace by byla na řadě Sparta, třetí v ligové tabulce (Slavia a Plzeň budou v kvalifikaci Ligy mistrů). Vyřazení sešívaných v semifinále se Zlínem ovšem Spartu o lákavou možnost připravilo.

Reklama

Související témata: