Hlavní obsah

Ajax - Manchester Utd. 0:2Rudí ďáblové vyhráli Evropskou ligu, Zlín se díky nim ocitl rovnou v základní skupině

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Pogba 0 : 1
48. Mchitarjan 0 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Portugalský trenérský mág svou misi na Old Trafford splnil. V Premier Legue se sice s Rudými ďábly mezi nejlepší čtyřku nedostal, ale Evropskou ligu s nimi vyhrál. Manchester United tak nejenže získal poslední pohár, který mu v jeho bohaté sbírce trofejí scházel, ale hlavně si výhrou nad amsterdamským Ajaxem zajistil účast v příštím ročníky Ligy mistrů, což byl hlavní Mourinhův úkol. Radost tím udělal i fotbalistům Zlína. Ti totiž jako vítězové tuzemského poháru nemusí absolvovat kvalifikaci dalšího ročníku Evropské ligy, ale zahrají si rovnou základní skupinu, přičemž navrch dostanou vstupní bonus 70 miliónů korun.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Manchester United - vítěz fotbalové Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Minuta ticha před finále EL

Část ze 110 miliónů eur, které za něho loni v srpnu poukázali z Old Trafford do Turína, francouzský legionář Pogba ve středeční stockholmské noci Manchesteru United splatil. Trefou, která dostala jeho tým do důležitého vedení a nasměrovala ho do příštího ročníku Ligy mistrů. S adekvátním finančním bonusem pochopitelně k tomu.

Pomohlo mu štěstí, protože kdyby Sánchez střelu netečoval, gólman Onana by ji nejspíš lapil. Od nohy kolumbijské beka však míč změnil směr, takže brankář Ajaxu se zmohl jen na udivený pohled.

Po čtvrthodině naplněné vyčkáváním a prošpikované oboustranným taktizováním tak Ostrované dosáhli svého. Vedli a mohli se tudíž ještě úpěnlivě upnout k taktice, kterou jim stratég Mourinho naordinoval. Disciplinované defenzivě, díky níž úplně eliminovali soupeřův fotbal naplněný krátkými rychlými přihrávkami, tahem na bránu a snahou útočit za každou cenu.

Ajax se sice do ofenzivy vrhal a územní převahu si vynutil, jenže k pořádné střele, natož pak šanci se nedostal, i když pohyblivý Traoré soupeřovu obranu několik pozlobil.

Jen u škádlení ovšem zůstalo...

To Rudí ďáblové byli naopak nesmírně efektivní. I druhé nedorozumění v zadních řadách protivníka totiž ztrestali. Po rohovém kopu Blinda nechali Smalliga hlavičkovat a Mchitarjan stojící zády k bráně překonal šikovnou střelou Onanu podruhé.

Partie byla rozhodnuta, neboť Manchester United si výhru zkušeně pohlídal, aniž by připustil sebemenší komplikace. Z míry ho nevyvedla ani spálená šance Fellainiho, který po hodině hry hlavičkoval přímo do náruče soupeřova gólmana, ba ani sólo Lingarda odstrčeného Sánchezem dřív, než vypálil, natož aby ho vykolejilo marné pachtění Ajaxu.

Vítězové Evropské ligy za posledních 10 let:
2008 - Zenit Petrohrad,
2009 - Šachtar Doněck,
2010 - Atlético Madrid,
2011 - FC Porto,
2012 - Atlético Madrid,
2013 - FC Chelsea,
2014 - FC Sevilla,
2015 - FC Sevilla,
2016 - FC Sevilla,
2017 - Manchester United.
Počet vítězství:
5 - FC Sevilla,
3 - Inter Milán, Juventus Turín, FC Liverpool,
2 - Borussia Mönchengladbach, Feyenoord Rotterdam, IFK Göteborg, AC Parma, Real Madrid, Tottenham Hotspur, FC Porto, Atlético Madrid,
1 - FC Valencie, Ajax Amsterdam, Anderlecht Brusel, Bayer Leverkusen, Bayern Mnichov, Eintracht Frankfurt, Galatasaray Istanbul, Ipswich Town, SSC Neapol, PSV Eindhoven, Schalke 04, CSKA Moskva, Zenit Petrohrad, Šachtar Doněck, FC Chelsea, Manchester United.

V příští sezóně si tak Mourinhovo mužstvo po stockholmskému triumfu zahraje Ligu mistrů, fotbalisté Zlína se díky tomu vyhnou kvalifikaci a na podzim vstoupí přímo do základní skupiny Evropské ligy.

Finále fotbalové Evropské ligy ve Stockholmu:
Ajax Amsterodam - Manchester United 0:2 (0:1)
Branky: 18. Pogba, 48. Mchitarjan. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). ŽK: Veltman, Younes, Riedewald - Mchitarjan, Fellaini, Mata. Diváci: 46.961.
Ajax: Onana - Veltman, Sánchez, De Ligt, Riedewald (82. De Jong) - Klaassen, Schöne (70. Van de Beek), Ziyech - Traoré, Dolberg (62. Neres), Younes. Trenér: Bosz.
Manchester: Romero - Valencia, Smalling, Blind, Darmian - Herrera - Mata (90. Rooney), Fellaini, Pogba, Mchitarjan (74. Lingard) - Rashford (84. Martial). Trenér: Mourinho.

Reklama