Hlavní obsah

Mají trofej, která jim chyběla. Ale nemůžeme se radovat naplno, říkal Mourinho a mluvil i o básnících

Stockholm

Radovali se, kýžená trofej byla jejich. I četní marodi s berlemi povstali z lavičky, aby zajásali, ale už před zápasem bylo jasné, že nad finále Evropské ligy leží temný stín teroru. Fotbalisté Manchesteru United věnovali středeční večerní triumf obyvatelům svého města a obětem pondělního útoku. "Nemůžeme se radovat naplno," pravil po stockholmské finálové výhře 2:0 nad Ajaxem kouč United José Mourinho.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Už je konec. Fotbalisté Manchesteru United už vědí, že získali trofej pro vítěz Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Minuta ticha před finále EL

Finále se neslo v duchu uctění památky obětí sebevražedného ataku po koncertě popové hvězdy Ariany Grande v Manchesteru, při kterém zemřelo 22 lidí a více než sto dalších bylo zraněno.

"Získali jsme trofej, která nám chyběla ve sbírce. Jsme šťastní a znamená pro nás hodně. Po tom, co se stalo, je krásné přivést do Manchesteru pohár. Byl to těžký týden pro všechny obyvatele města," řekl novinářům španělský záložník Juan Mata.

Hráči přiznali, že po tragédii v Manchesteru bylo obtížné soustředit se jen na fotbal. "Jít do zápasu nebylo vůbec lehké, protože jsme na to samozřejmě všichni mysleli. Ale byli jsme ještě víc odhodlaní uspět a odvést svou práci," uvedl stoper Chris Smalling.

"Museli jsme udržet koncentraci. Hráli jsme za Anglii, Manchester i lidi, kteří zemřeli. Tohle vítězství je pro ně," prohlásil autor první branky, Francouz Paul Pogba. "Fotbal pochopitelně nedokáže vrátit ztracené životy, ale vítězstvím v Evropské lize zkusíme městu dodat alespoň trochu radosti v těžkých chvílích," přidal kapitán Wayne Rooney.

Hodně emotivně mluvil i další středopolař United Ander Herrera. "Chci tuto trofej věnovat obětem. To, co se stalo, je děsivé. Chceme normální svět, kde budeme žít v míru a respektovat se," konstatoval Herrera. "Jsme jenom fotbalisté, ale máme publikum, takže chceme vidět, aby všichni společně pracovali na normálním světě. Prosím, už žádné útoky a umírání," přál si sedmadvacetiletý Španěl, který byl vyhlášen nejlepším hráčem finále.

V něm slavil úspěch pragmatický defenzivní styl portugalského kouče. "Hráli jsme inteligentně a pohodlně zvítězili. Byli jsme mnohem silnější než soupeř," řekl Mourinho.

Skóre finále v 18. minutě otevřel Paul Pogba a krátce po změně stran zvýšil Henrik Mchitarjan, ve většině zápasu ale United přenechávali iniciativu Ajaxu a soustředili se na defenzivu. Nizozemský tým se přes neprostupný obranný val soupeře prakticky nedostal do žádné šance.

"Ve fotbale je hodně básníků, ale ti nevyhrávají moc titulů. Věděli jsme, v čem jsme lepší než Ajax. Snažili jsme se eliminovat jejich přednosti a odhalit slabiny. Dařilo se nám to od první minuty a zcela zaslouženě jsme získali pohár," prohlásil čtyřiapadesátiletý kouč, který vyhrál i čtvrté evropské finále v kariéře.

Pro manchesterský klub byl triumf v Evropské lize jedinou cestou, jak si zajistit účast v příštím ročníku Ligy mistrů. V domácí soutěži totiž skončili United až na šestém místě tabulky.

"Splnili jsme úkol a jsme zpátky v Lize mistrů. Preferujeme postup touto cestou, než skončit čtvrtí, třetí či druzí v Premier League. Vybojovali jsme důležitý titul a od začátku si za tím šli. Klub nyní má každou trofej fotbalového světa," upozornil Mourinho.

Během prvního roku v Manchesteru United vyhrál Evropskou ligu, anglický Ligový pohár a domácí Superpohár. "Jsem velmi šťastný. Byla to nejtěžší sezona v mé trenérské kariéře a končí jako velmi dobrá. Ale už toho bylo dost. Nyní jsem na dovolené a nechci vidět žádné mezinárodní zápasy. Budu teď sobecký," prohlásil bývalý trenér Porta, Chelsea, Interu Milán nebo Realu Madrid.

Reklama

Související témata: