Hlavní obsah

Uhrin přišel, aby zopakoval deset let starý příběh. V Dublinu k tomu bude mít první příležitost

Přišel, aby zopakoval deset let starý příběh, kdy se fotbalisté Mladé Boleslavi probojovali do základní skupiny druhé nejvýznamnější evropské klubové soutěže. Tehdy šlo ještě o Pohár UEFA, letos o Evropskou ligu. „Je to pro nás stejná priorita, jako umístění v nastávajícím ligovém ročníku,“ nepopírá Dušan Uhrin mladší, který se do města automobilů vrátil, aby se ujal funkce sportovního manažera a hlavního trenéra zároveň a dovedl fotbalisty zase na evropskou scénu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Matějovský je společně s trenérem Dušanem Uhrinem posledním pamětníkem pohárového tažení Mladé Boleslavi.

Článek

Dnes večer bude mít v irském Dublinu první příležitost, aby snění o základní skupině Evropské ligy zhmotnil. Jeho tým vyrukuje v úvodním duelu 2. předkola proti celku Shamrock Rovers.

Ubránit Shawa, to bude základ

„Nebude to snadný soupeř. A nic na tom nemění, že v minulém ročníku irské ligy skončil na čtvrté příčce. Je nebezpečný v ofenzívě, kde se všechno točí kolem vysokého Garyho Shawa, kterého musíme uhlídat. To bude základ," připomínal Dušan Uhrin svým svěřencům před večerní partií, která začíná v 21 hodin.

„Irové jsou obrovsky houževnatí, takže je nesmíme v žádném případě podcenit. A musíme si dát pozor na jejich rychlé výpady, protože i těmi hrozí," zvěstoval mladoboleslavský kouč, co vypozoroval ze sledování zápasů 1. předkola mezi Shamrockem a islandským Stjarnanem. Irové obě střetnutí 1:0 vyhráli a věří, že i proti Mladé Boleslavi jsou schopni uspět.

„Něco podobného nesmíme připustit. Zvláště, když se v posledních sezónách Mladé Boleslavi kvalifikace o Evropskou ligu nevyvedla a pokaždé skončila hned v předkole," je přesvědčen Uhrin, že jeho tým je schopen navázat na roky 2006 a 2007, kdy se probojoval do základní skupiny tehdejšího Poháru UEFA.

Matějovský: Motivace je stejná

„Neskutečné, jaká už je to doba, co jsme hráli a v 1. kole Pohár UEFA vyřadili třeba Olympique Marseille," přiznává nejzkušenější z mladoboleslavských fotbalistů Marek Matějovský, který je společně s Uhrinem posledním pamětníkem deset let starého pohárového tažení.

„Nejde vůbec porovnávat tehdejší a současné mužstvo, ale jedno přece jen mají společné - touhu a obrovskou motivaci postoupit. Kádr máme dostatečně kvalitní a sebevědomý, připraveni jsme také dobře, takže věřím, že to prokážeme. Ale na Iry si musíme dát pozor. Jsou to hodně ostří hoši a mají šikovné křídelní hráče," přidával.

„Proto musíme v Dublinu uhrát výsledek, který doma potvrdíme a proměníme v postup. Kdybychom se nedostali dál, bylo by to pro mě velké zklamání," přiznával trenér Uhrin na Tallaght Stadium v jihozápadní části Dublinu, kde se utkání 2. předkola Evropské ligy hraje.

Reklama

Související témata: