Hlavní obsah

Sparta bez jediného Čecha v sestavě!? V Bělehradě ještě ne, později klidně

Bělehrad

Jubilejních deset zahraničních posil dostal, jedenáctou však ještě po vedení fotbalové Sparty požaduje. Den před úvodním utkáním 3. předkola Evropské ligy na půdě Crvené Zvezdy Bělehrad trenér Andrea Stramaccioni potvrdil, že čeká na příchod italského záložníka Giaccheriniho z Neapole. Pak snad Letenští své bombastické letní nákupy ukončí, ale kdo ví...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty (zleva): Michal Sáček, Milan Piško, Martin Frýdek, Vjačeslav Karavajev a Eldar Čivič během tréninku v Bělehradě.

Článek
Fotogalerie

Cizinci samozřejmě nepřicházejí, aby leštili lavičku. „Může se stát, že Sparta brzy pošle na hřiště jedenáctku, v níž nebude jediný Čech," avizoval během léta jeden z manažerů. Další příchody pak přitom ještě následovaly.

Fanoušky jistě napadlo to samé. České fotbalové řády nejsou proti. Do zápasů I. a II. ligy smí za mužstvo nastoupit nejvýše pět hráčů, kteří nejsou občany členského státu Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru, nebo nejsou občany států majících s Evropskou unií uzavřeny dohody o partnerství.

Předpokládané sestava Sparty v Bělehradě:
Dúbravka - Karavajev, Kaya, Štetina, Vatajelu - Mandjeck (Sáček), Frýdek - Plavšič, Lafata, Šural - Janko.
Tučně vytištění Češi.

Pokud jde konkrétně o Spartu, v kabině už má zástupce dvanácti cizích národností. Do zvláštní kategorie ovšem patří jen Costa (Zimbabwe), Ben Chaim (Izrael), Čivič (Bosna a Hercegovina), Karavajev (Rusko) a Mandjeck (Kamerun) - tedy přesně pět hráčů.

Do jedné nominace se tedy klidně vejdou, zbývající cizinci mohou nastupovat bez omezení.

Budoucí varianta sestavy jen z cizinců:
Dúbravka - Karavajev, Kaya, Štetina, Vatajelu (Costa) - Mandjeck, Mavuba - Plavšič, Giaccherini, Ben Chaim - Janko.

Posily přispějí svými zkušenostmi

Kouč Stramaccioni avizoval, že v základní sestavě začne sezónu asi čtyři, pět nových hráčů. Starousedlí Češi tak mají stále šanci. Jakmile však některé posily doženou tréninkové manko, situace se změní. A pak opravdu může nastat historický okamžik, že největší český klub nastoupí jen se samými cizinci v sestavě.

Na bělehradské Marakaně, kde svou slavnou zlatou penaltu ve finále mistrovství Evropy 1976 vystřihl Antonín Panenka, ještě na takovou možnost nedojde.

„Začátek sezóny bude ostrý. Co se tak bavíme v kabině, tak i noví hráči se těší. Mají zkušenosti s takovými zápasy, takže i to by nám mohlo v Bělehradu pomoct," říká ryze český kapitán David Lafata.

„Věřím, že budeme večer kompaktní a silní, abychom udělali první krok k postupu," doufá Andrea Stramaccioni.

Utkání Crvena Zvezda Bělehrad - Sparta se hraje ve čtvrtek od 20:30. Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Technicko-soutěžní ustanovení pro I. a II. ligu:
15. Start cizinců
A. V soutěžním utkání je za družstvo oprávněno nastoupit nejvýše 5 hráčů, kteří nejsou občany členského státu Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru, nebo nejsou občany států majících s Evropskou unií uzavřeny dohody o partnerství. Členskými státy Evropské unie se rozumí: Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Spojené Království Velké Británie a Severního Irska, Španělsko a Švédsko. Státy Evropského hospodářského prostoru se rozumí: členské státy Evropské unie a dále Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Státy, které mají s Evropskou unií uzavřeny Dohody o partnerství, se rozumí: dohody uzavřené s kandidátskými zeměmi Evropské unie, jimiž jsou Makedonie, Turecko, Srbsko, Černá Hora a Albánie.
Nastoupení více hráčů v rozporou s odstavcem A. je disciplinárním proviněním podle § 50 Disciplinárního řádu.

Reklama

Související témata: