Hlavní obsah

Výbuch podle Itala zrodil novou Spartu. Teď míří za Křetínským

Praha

Tady je každá kapka optimismu dobrá. Fotbalová Sparta ukončila své působení na pohárové scéně hned ve 3. předkole Evropské ligy. Nově budovaný tým na začátku hoří, ani jeden ze tří soutěžních zápasů ještě nevyhrál. Jedna povzbudivá paralela by k mání byla. Když Sparta v roce 2013 senzačně nestačila na švédský Häcken a z Evropy také vyhučela hned na startu, Lavičkův tým pak zakončil sezónu mistrovským titulem. Posledním sparťanským. Italský kouč Stramaccioni tak má příklad hodný následování...

Spartu čeká zúžení kádruVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sparta po vyřazení v Evropské lize

Tomáš Rosický

Nákup deseti zahraničních posil v úhrnné částce okolo 318 miliónů korun zatím Spartě žádný pozitivní efekt nepřinesl. Mužstvo je bezradné, nesehrané, Crvena Zvezda Bělehrad přes Letenské po výhrách 2:0 doma a 1:0 v Praze hravě přešla.

Pražský klub přišel o osm zápasů v pohárové Evropě (dva v play off a šest v základní skupině), s nimiž počítal.

První důsledek je evidentní. Pro domácí soutěže Sparta nepotřebuje tak široký kádr, který přes léto nashromáždila.

„Jen pro ligu máme hráčů moc. Promluvím s pány Křetínským a Kotalíkem. Budeme s vedením klubu řešit odchody některých hráčů, kteří zamíří na hostování," avizuje Andrea Stramaccioni.

V krizi se tvoří tým a charakter

Jinak nehodlá ustoupit ze svojí cesty. „Jsem zklamaný, ale mužstvu věřím. Teď musíme být silní a věřit tomu, co děláme. Když se daří, tak jde všechno samo, ale v těžkých chvílích, jako je teď, se tvoří tým a charakter," poukazuje italský kouč.

Rozhodující je teď podle něj lidská síla a kolektivu hráčů, aby se podrželi. „Já tomu stoprocentně věřím a jsem si jistý, že jednou si na čtvrtek večer vzpomeneme jako na okamžik, kdy se narodila nová Sparta," tvrdí Stramaccioni velmi optimisticky.

Strategický záměr hrubě nevyšel

Pravdou však je, že se znovu netrefil do sestavy. Jeho tým ožil až během druhého poločasu ve chvíli, kdy na hřišti byli Rosický, Ben Chaim a Lafata, kteří v základní jedenáctce chyběli.

„Nesmíme míchat pokyny lékařů s taktikou. Ben Chaim má zatím kondici na poločas, Rosický na třicet minut. Beru na sebe rozhodnutí ohledně Lafaty, který hrál celý zápas proti Bohemians. Pro pohárovou odvetu jsme tedy jedničkou do útoku určili čerstvějšího Janka," oponuje Stramaccioni.

Po porážce 0:2 venku však jedinou nadějí Sparty bylo, že dá brzy gól, strhne diváky a přivede soupeře do úzkých, aby měla až do konce o co hrát. Logičtější tedy bylo, kdyby kouč nasadil všechny nejlepší hráče hned od začátku.

Sázka na Janka a spol. mu vůbec nevyšla a už v 19. minutě bylo po trefě Boyakyeho vymalováno.

„Inkasovaný gól všechny naše strategické záměry bohužel zhatil," uznává Stramaccioni.

Reklama

Související témata: