Hlavní obsah

Vypasený vepř znovu na scéně. Fanoušci Legie ho takřka ugrilovali

Varšava

Lze to brát i tak, že s fanoušky Legie Varšava je docela zábava. Pro vedení klubu ovšem poněkud drahá. Další choreo asi skončí pořádnou pokutou. Když to dobře dopadne. Kdo ví, jestli nedojde i na nějakou tvrdší sankci v podobě uzavření části tribun, protože vypasený čuník, na jehož pozadí je logo UEFA, se v centrále evropského fotbalu určitě asi moc zamlouvat nebude. Zvláště když ho příznivci neprezentovali poprvé...

Fanoušci Legie a jejich další choreo

 
Článek

Fanoušci Legie s choreem z roku 2014

Uchvacující připomínka Varšavského povstání na fotbale

Čtvrteční akce při utkání play off Evropské ligy s Šeriffem Tiraspol byla odezvou na čerstvou pokutu za minulý zápas. To Legia neúspěšně bojovala s Astanou v předkole Ligy mistrů a fandové při tom působivě připomínali výročí Varšavského povstání, které bylo za války Němci tvrdě potlačeno.

UEFA se přenášení obdobných témat na tribuny brání. Ale tohle je vskutku citlivá záležitost.

Přišla pokuta 35 000 eur, šéf polského klubu Dariusz Mioduski podle polských médií oznámil, že to nebylo za choreo, ale za jiné nesrovnalosti na tribunách. Nicméně na sítích jednotně zněl hlas, že UEFA si jen schválně našla něco jiného. Fanoušci tento názor vcelku jednotně sdíleli a výsledkem bylo vyobrazení prasete v kvádru a s proprietami tolik známými z losovacích aktů pohárových soutěží UEFA.

V osudí tentokrát byly míčky s logem Legie a různými ciframi označujícími výši pokuty. A „vylosovanou" částku přinášel transparent pod čuníkem, kterého pak doslova ugrilovali. Pro jedny možná příhodně satirické, pro druhé sprosté, urážlivé.

Asi to bude drahé. Fandové Legie jsou bráni jako recidivisté ohledně útoků na UEFA. V roce 2014 Legii vyloučili z LM pro neoprávněný start hráče ve třetím předkole, což v Polsku bylo bráno jako křivda. Dál tenkrát šel Celtic.

Polský klub přešel do play off EL proti Aktobe, tam uspěl, ale platil 80 000 eur za transparent s vepřem, kterého teď fandové znovu vytáhli na scénu. Jen s jiným slovním doprovodem. Tehdy pod ním pro změnu ještě stálo: „Nezáleží na fotbale, ale na penězích." Vše ještě bylo stylizováno do barev skotského klubu.

Disciplinárka: Bylo to i za transparent

Podle dnešní oficiální zprávy Legia Varšava dostala zmíněnou pokutu 35 000 eur (asi 913 tisíc korun) kvůli "urážlivému transparentu fanoušků a porušení bezpečnostních pravidel v předkole fotbalové Ligy mistrů před dvěma týdny s Astanou". Rozhodla o tom disciplinární komise UEFA.

Kvůli řádění fanoušků ve vzájemném utkání o den později v předkole Evropské ligy byly potrestány celky Apollonu Limassol a Aberdeenu. Kyperský klub dostal za zakázanou pyrotechniku a házení předmětů na hřiště pokutu 27 500 eur, zatímco skotský tým zaplatí 10 tisíc eur.

Trest hrozí také Hajduku Split s Evertonem, jejichž čtvrteční duel play off Evropské ligy v Liverpoolu byl na několik minut kvůli příznivcům přerušen. Hrát se začalo až poté, co se situace na tribunách uklidnila po zásahu policie a pořadatelské služby.

Reklama