Hlavní obsah

Na Slavii čekají dny pravdy. Šilhavý ultimatum nedostal, přesto tvrdí: Ze skupiny postoupit chceme

Praha

Těžké dny čekají na slávistického kouče Jaroslava Šilhavého. Možná dokonce dny pravdy, protože sešívaní budou muset v rychlém sledu zvládnout dva moc důležité zápasy. Ve čtvrtek úvodní duel Evropské ligy s izraelským Maccabi Tel Aviv, v neděli pak derby se Spartou, v němž jim půjde nejen o vítězství nad letenským rivalem, ale i o udržení kontaktu s unikajícím plzeňským líderem.

Jaroslav Šilhavý, trenér SlavieVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Čekají vás dva náročné zápasy, na jejich výsledku Slavii hodně záleží. Nestraší vás nastávající program?

Jednoduché to není a nebude. Vstup do Evropské ligy je pro nás hodně důležitý, nedělní derby se Spartou zrovna tak. Věřím ale, že obě střetnutí zvládneme, protože mám dost široký kádr, abychom si poradili.

Takže už teď přemýšlíte, jak rozložit síly hráčů? Koho poslat do pohárové konfrontace s izraelským protivníkem a koho naopak šetřit na duel se Spartou?

Právě proto, že času mezi utkáním s Maccabi a Spartou je málo, musíme rozložit zátěž na více hráčů. Vždyť po čtvrtečním střetnutí budeme mít na regeneraci a přípravu pouhé dva dny.

Přitom vedení chce vzhledem k prázdninovým investicím do hráčského kádru výsledky. V domácí lize i na evropské scéně. Už před vás postavilo před vstupem do Evropské ligy cíl, který musíte splnit?

Ani nemuselo, protože postoupit chceme všichni. Alespoň druhé místo si přeje nejen vedení.

Takže jste nedostal ultimatum, že vedení nebere nic jiného než postup?

Opravdu nic oficiálního, skutečně žádný úkol, že ze skupiny musíme za každou cenu postoupit. To my sami chceme do další fáze, abychom sbírali zkušenosti, které potřebujeme.

Proto jako realista mluvíte o druhé příčce ve skupině?

Velkým favoritem je pochopitelně španělský Villarreal, my chceme bojovat o druhé místo za ním. To samozřejmě předpokládá, že ve čtvrtek večer musíme proti Maccabi vyhrát.

To by zase neměl být až takový problém...

Pozor, jde o zkušený evropský celek. Přirovnal bych ho ke kyperském Apoelu, před který jsme se nedostali do Ligy mistrů. Podobný tým, obdobní hráči, shodná organizace hry i zkušenosti. Nečeká nás nic jednoduchého.

Několikrát jste izraelského protivníka sledovali, takže co by na něho mělo platit?

Soustavná aktivita a zároveň maximální koncentrace po celých devadesát minut. Předpokládám, že nás plný stadión požene dopředu a my si vytvoříme tlak a dostaneme se i ke standardním situacím. Musíme s nimi ovšem naložit lépe než v předchozích zápasech.

Mluvíte o potřebě maximální koncentrace. Před kterým ze soupeřových hráčů budete své svěřence nejvíc varovat?

Před celým hostujícím mužstvem, protože hraje hlavně na cizích hřištích skutečně organizovaně. V posledním kvalifikačním duelu proti rakouskému Altachu to ostatně potvrdilo i v odvetě v Innsbrucku, kde vyhrálo 1:0 a postoupilo.

A co jednotlivci?

Pochopitelně pětatřicetiletý stoper Ben Haim, který devět let hrával Premier League a prošel Chelsea i třeba Manchesterem City, ale třeba také islandský útočník Viöar Kjartansson, nebo Omer Atzili operující na levé straně ofenzivy Maccabi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články