Hlavní obsah

Vítězství z říše snů? My si ale chceme sny plnit, říká před vstupem do Evropy kouč Zlína

Olomouc

V novodobé historii to pro ně bude ve čtvrtek velká premiéra. Fotbalisté Zlína vstoupí v Olomouci zápasem s moldavským Šeriffem Tiraspol do základní skupiny Evropské ligy.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Trenér Zlína Bohumil Páník na tiskové konferenci předcházející prvnímu zápasu fotbalové Evropské ligy s moldavským Šeriffem Tiraspol.

Článek
Fotogalerie

„Pro většinu kluků to bude něco úplně nového. V kabině se mísí těšení s nervozitou," prozradil zlínský kapitán Petr Jiráček, který má naopak s evropskými poháry bohaté zkušenosti. Podle něj půjde o úplně jiné utkání než v české lize. „Určitě se bude hrát v podstatně vyšším tempu a proti nám bude stát soupeř s odlišným herním stylem," myslí si.

Kvůli tomu strávili Zlíňané hodně času u videa. „Materiálů máme dost. Pomohli nám i funkcionáři Legie Varšava, která vypadla se Šeriffem v předkole," využil kouč Bohumil Páník kontaktů ze svého někdejšího působení v Polsku. Podle něj má Tiraspol vyspělé mužstvo.

Soupeř hraje jen se třemi obránci

„Předvádí rychlý a dynamický fotbal. Někdy hraje se čtyřmi a někdy se třemi obránci. To je docela nezvyk, u nás systém se třemi beky praktikuje snad jen druholigová Opava. Určitě ale najdeme protizbraň," ujišťuje.

Kvalitu Tiraspolu trenér přirovnal k silné tuzemské trojce tvořenou Slavií, Plzní a Spartou. „I ekonomicky je moldavský klub velmi silný. Třeba nás ale Šeriff trochu podcení. Naše vítězství možná vypadá jako z říše snů, ale my si chceme začít sny plnit," tvrdí Páník, který bude postrádat marody Janíčka, Hronka a mladého Holíka.

Jiráček klade důraz na důslednou defenzívu. „Bude strašně důležité nedělat před naším brankářem chyby. Tiraspol se často pokouší o dlouhé balóny za obranu, to si musíme pohlídat. Zároveň budeme chtít soupeři ukázat, že umíme taky hrát dopředu. A když si vytvoříme šance, bude potřeba je proměnit. Na výsledku prvního střetnutí vždycky hrozně moc záleží, věřím, že ho zvládneme," je zkušený zlínský záložník optimista.

V předprodeji se dosud prodaly čtyři tisícovky vstupenek. „Na zápas by mohlo dorazit kolem pěti tisícovek diváků," odhaduje zlínská mluvčí Zuzana Molková.

Jiráček věří, že olomoucký azyl nebude pro jeho celek výraznou nevýhodou. „Teď před utkáním s Tiraspolem jsme tady sice trénovali pouze jednou, ale kluci zde v květnu vyhráli MOL Cup. Kéž bychom na nedávný triumf navázali na Hané dobrými výsledky v Evropské lize," přeje si. „Ti fanoušci, kteří přijedou, nás určitě poženou dopředu," předpokládá Jiráček.

Reklama

Související témata: