Hlavní obsah

Do milionářské Ligy mistrů se Šilhavý nedostal, teď musí se Slavií složit reparát

Praha

Nemá na vybranou... Do milionářské Champions League se přes velké letní investice do hráčského kádru s fotbalovou Slavií nedostal, takže teď musí trenér Jaroslav Šilhavý skládat reparát v Evropské lize. A musí jít samo sebou o reparát úspěšný, protože postup ze základní skupiny do jarní vyřazovací fáze se od něho očekává. A může se před dnešním úvodním zápasem proti Maccabi Tel Aviv kouč Pražanů tisíckrát dušovat: „Žádné ultimátum jsme od vedení nedostali.“

Jaroslav Šilhavý o MaccabiVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Španělský Villarreal, kazašská Astana, k tomu izraelský protivník, proti němuž vyrukuje Slavia večer v Edenu. Konstelace je pro sešívané docela příznivá.

„Favoritem skupiny je Villarreal, ale my do další gáze Evropské ligy samozřejmě chceme, takže budeme bojovat o druhou příčku," přitakává kouč Pražanů a hned vyslovuje první premisu, která je pro úspěch pohárové mise důležitá.

Utkání Slavia Praha - Maccabi Tel Aviv se hraje dnes od 19 hodin v Edenu, řídí ho Rakušan Schörgenhoffer, přímý přenos vysílá Nova Sport 1, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz

„Na vstupu do soutěže hodně záleží, a proto musíme první domácí zápas s Maccabi zvládnout," plánuje pochopitelně zisk tří bodů.

„Nečeká nás ale nic jednoduchého. Maccabi je zkušeným evropským celkem. Přirovnal bych ho ke kyperském Apoelu, přes který jsme se nedostali do Ligy mistrů. Podobný tým, obdobně kvalitní hráči, shodná organizace hry i zkušenosti," shrnuje Šilhavý, co u videa i na vlastní oči on i jeho zvědové vypozorovali.

„Sledovali jsme ho několikrát, i v Izraeli na posledním ligovém zápase mezi Maccabi a Ben Sakhinem jsme se byli podívat. Jen se potvrdilo, co říkám. Ono se to ostatně ukázalo i v kvalifikační odvetě Evropské ligy, kterou izraelský soupeř zvládl v Innsbrucku proti domácímu Altachu perfektně, neboť vyhrál 1:0 a postoupil. Právě organizovanou hrou, kterou má hlavně na cizích hřištích dokonale zvládnutou, ale i útočnou fází, jež není tak živelná, jako tomu bylo při naší konfrontaci s Apoelem," rozebíral kouč sešívaných se svými svěřenci, na co se mají připravit.

Půjde i o první bonusové milióny
Liga mistrů, o kterou Slavia v konfrontaci s kyperském Apoelem přišla, by samozřejmě do Edenu přinesla pohádkové příjmy. Vždyť jen za účast ve skupině by Pražané inkasovali 343 miliónů korun, za každou případnou výhru 40,5 miliónu, za získaný bod pak 13,5 miliónu korun
V Evropské lize budou paběrkovat. Účast ve skupině jim vynesla cca 70 miliónů, vítězství v utkání je ceněno částkou 9,7 miliónů, za získaný bod je stanoven finanční bonus 3,3 miliónu korun.
Proti Maccabi tak půjde Pražanům o první milióny, jimiž mohou umazat deficit vzniklý tím, že se nedostali do Champions League.

I před některými hráči, které má syn slavného Johanna Cruyffa Jordi v kádru, je varoval. „Je jich víc. Šikovných, rychlých, dobře technicky vybavených. Hodně důležitým hráčem je pro Maccabi Islanďan Viöar Kjartansson, stejně jako Omer Atzili operující na levé straně útoku. A pak pochopitelně pětatřicetiletý stoper Tel Ban Chaim, který devět let hrával Premier League a prošel Chelsea i třeba Manchesterem City."

S receptem na úspěch v prvním zápase Evropské ligy, na jejíž scénu vstupuje Slavia po dlouhých osmi letech, nedělá Šilhavý tajnosti.

„Soustavná aktivita a zároveň maximální koncentrace po celých devadesát minut, to by mělo na Maccabi platit. Předpokládám, že nás plný stadion požene dopředu, my si vytvoříme tlak a dostaneme se i ke standardním situacím. Musíme s nimi ovšem naložit lépe než v předchozích zápasech. Vítězný vstup do skupiny je nesmírně důležitý, protože od něho se budou odvíjet naše další účinkování," zdůrazňoval hráčům.

„Chceme se dostat do vyřazovací fáze, potřebujeme nasbírat co nejvíc zkušeností, neboť pohárovou Evropu chceme hrát samozřejmě i v příštích letech, kdy se nám budou získané zkušenosti hodit."

Reklama

Související témata: