Hlavní obsah

Až derby ukáže, zda Šilhavému risk se sestavou stoprocentně vyšel

Praha

Riskoval. A dost. Co mu ale zbývalo, když Slavii do milionářské Ligy mistrů nedovedl a v podzimní ligové tabulce ztrácí jeho mistrovský tým na vedoucí Plzeň už šest bodů? A k tomu strašák zvaný derby, v němž se může stát cokoli. Zvlášť, když následuje v rychlém sledu po pohárové konfrontaci, neboť na řadu přijde už v neděli. Proto musel slávistický kouč Jaroslav Šilhavý rozhodnout, co je pro něho v tuto chvíli přednější a který zápas představuje prioritu. „Derby vyhrálo, proto jsem šel do rizika,“ přiznal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie (zleva): Michal Frydrych, Jan Sýkora a Michael Ngadeu po utkání proti Maccabi Tel Aviv.

Článek
Fotogalerie

Rizika značného, protože kdyby neporazil při vstupu do skupiny Evropské ligy slaboučké a neškodné Maccabi Tel Aviv, musel by Šilhavý počítat s nevolí klubové generality. Ono stačilo, že se s posíleným týmem neprobojoval do Ligy mistrů...

Jenže v kalkulacích slávistického kouče představovalo nedělní derby víc. Logicky, protože neuspět proti Spartě by znamenalo potupu a hlavně výzvu pro Plzeň, aby si suverénní postavení v ligové tabulce ještě víc upevnila.

Z jejího šestibodového aktiva by v případě výhry v pondělní dohrávce se Zlínem mohlo být rázem bodů osm nebo dokonce devět, pokud by sešívaní v derby jen remizovali nebo v  dokonce prohráli.

A nedej bože, co by se pak asi dělo, uvědomoval si Šilhavý. Případný nezdar s izraelským vicemistrem by se ještě dal omluvit mezinárodní nezkušeností, ale selhání se Spartou by mohlo způsobit pohromu a změny, třeba i na trenérské židli.

Na úvod veledůležité tři body

„Derby hrálo v mých úvahách skutečně velkou roli," přiznal Šilhavý poté, co mužstvo poskládané z náhradníků (Kovář, Sobol) a hráčů vracejících se po zranění (Deli, Sýkora, Hromada) Maccabi přece jen udolalo a Slavia tak do Evropské ligy vstoupila vítězně.

„Na začátku každé soutěže hodně záleží, takže tři body jsou nesmírně důležité," přiznával úlevně slávistický trenér.

Plný zisk je ale pro jeho tým důležitý i vzhledem k derby. „V neděli nás čeká těžší zápas než proti Maccabi, takže do atmosféry v mužstvu se výhra samozřejmě promítne. Příprava  bude probíhat lépe," netajil Šilhavý.

Moc času totiž nemá, což musel v pohárovém klání zohlednit. „Je to krátká doba. Rozdělím mužstvo na skupiny. Ti, co hráli proti Maccabi, budou během nastávajících dvou dnů víceméně regenerovat. Pro ty, co nenastoupili, nachystám krátký intenzivní trénink. Zatížení ale nebude takové, jako obvykle, zaměříme se na taktiku, standardky, nácvik různých situací," prozrazoval trenér, co na pátek a sobotu chystá.

Až derby totiž ukáže, zda Šilhavému risk s rošádami v sestavě a šetřením opravdu stoprocentně vyšel.

Jak dopadne derby Slavia - Sparta?
Vyhraje Slavia
56,2 %
Vyhraje Sparta
27,4 %
Derby skončí nerozhodně
16,4 %
Celkem hlasovalo 5788 čtenářů.

Reklama

Související témata: