Hlavní obsah

Chaos, zmatek, násilí! Němečtí chuligáni řádili v Londýně

Londýn/Praha

Fanoušci fotbalistů Kolína nad Rýnem, jichž se do Londýna přijelo na čtvrteční souboj s Arsenalem v Evropské lize podívat přes 20 tisíc, přestože hostující klub dostal k dispozici jen 3000 vstupenek, vyvolali v anglické metropoli chaos. Začátek zápasu skupiny H musel být kvůli jejich řádění posunut a na Emirates Stadium tak úvodní hvizd zazněl až po 22 hodině SELČ. Domácí Kanonýři, v jejichž brance před Petrem Čechem dostal přednost David Ospina, nakonec zvítězili 3:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fanoušci Kolína nad Rýnem před utkáním v Londýně Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Policejní síly, těžkooděnci i členové ochranky byli v plné pohotovosti! Tisíce německých nájezdníků táhly za zvuků bojových chorálů městem a vyvolávaly potyčky už dlouho před zápasem. Na stadiónu atakovaly nejprve turnikety, poté se řada z nich, oblečena v dresech Arsenalu, tlačila se vstupenkami do sektoru vyhrazeného domácím fanouškům. Došlo ke konfliktům a policie pět nejdivočejších výtržníků zadržela.

"Spolu s kolegy z Kolína jsme se snažili zabránit tomu, aby lidé bez lístků na zápas přicestovali," uvedl Arsenal v prohlášení. "Tři tisíce vstupenek bylo v souladu s pravidly, ale ukázalo se, že hodně fanoušků dorazilo i bez lístků, což mělo za následek ucpané vchody a několik incidentů před stadiónem. Hodně lístků navíc bylo prodáno na černém trhu," dodal.

Trenér Arsenalu Arséne Wenger po utkání přiznal, že očekávak, že kvůli bezpečnosti se utkání ve čtvrtek neodehraje. "Když jsem viděl fotky, tak jsem si myslel, že nebudou riskovat a hrát se nebude," prohlásil. "Čekali jsme v šatně a přemýšleli, co se bude dít: Budeme hrát zítra? Nebo příští týden? Bylo hodně spekulací a já byl přesvědčený, že se hrát nebude," uvedl.

„Absolutní chaos," citují britská média rozčílené příznivce Arsenalu. „Všude kolem bylo najednou tolik fanoušků Kolína, nikdo se téměř nemohl pohnout."

UEFA už zahájila vyšetřování

Oba kluby kvůli incidentům začala vyšetřovat také UEFA. Arsenal byl obviněn z porušení bezpečnostních pravidel, zatímco kolínský celek čelí obvinění kvůli chování fanoušků, kteří házeli na hřiště předměty, odpalovali pyrotechniku a poškodili zařízení stadiónu.

Trenér hostů Peter Stöger se k odložení začátku zápasu ani k incidentům nechtěl vyjadřovat. "Nebudu fanoušky komentovat. Jsem trenér a moje práce je starat se o tým, ne o fanoušky," prohlásil.

Reklama

Související témata: