Hlavní obsah

Deli a Ngadeu se i pod zataženou střechou třásli, ale Šilhavý se jen usmíval. Těm je zima, i když je dvacet

Astana

I domácím fotbalistům se ulevilo. Do Astany vtrhl chlad a zima bez varování, takže i oni uvítali, že se střecha nad Astana Arenou zavřela. „Letní vedra rád nemám, ale zimu také nemusím,“ přiznával stoper kazašského mistra Jevgenij Postnikov, že on i jeho spoluhráči přijali s povděkem, že se čtvrteční duel Evropské ligy se Slavií bude hrát nejen na umělém povrchu, ale i v hale, v níž se místní Arena během úterý proměnila.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Africký legionář Ngadeu, stejně jako spoluhráč Deli si samozřejmě stěžovalki na zimu.

Článek
Fotogalerie

Pražané tuplem nejsou proti. Hlavně afričtí legionáři ve slávistických službách přivítali, že se bude hrát v podmínkách přece jen snesitelnějších, než jaké by vládly, kdyby zůstala střecha otevřená.

„Ti bědují, i když teploměr ukazuje dvacet. Pořád opakují to samé: Zima, zima," bral trenér Jaroslav Šilhavý s rezervou tradiční nářky Deliho a Ngaduea.  "Ale berou to s úsměvem, jsou to profíci."

Pravdou je, že při večerním tréninku sešívaných nebylo na ploše Astana Areny zrovna nejtepleji, takže na rozdíl od spoluhráčů navlékli Ngadeu a Deli alespoň tepláky, aby se trochu zahřáli.

Odpolední kávu nemohli vynechat

A z hotelu samozřejmě nevytáhli paty.... To gólman Laštůvka v doprovodu svého parťáka mezi tyčemi Kováře a Bořila se na průzkum okolí vydali. Skončili samo sebou pod střechou nedalekého obřího obchodního domu, který silně připomíná věž na libereckém Ještědu. Odpolední posezení u kávy nemohli vynechat.

Ostatní se snažili přizpůsobit pozměněnému dennímu režimu, který jim trenér naordinoval. Snídalo se v poledne, oběd se podával po čtvrté odpolední.

„Čtyřhodinový časový posun mezi Astanou a Prahou nám zase až takový problém nedělá, přivykli jsme si rychle," nedělal z jiného časového pásma vědu ukrajinský legionář Ruslan Rotaň, který si před tréninkem vysloužil největší pozornost kazašských žurnalistů.

Při zápase už bude patnáct stupňů

Problém by slávistickým fotbalistům ale neměl dělat ani chlad, který na nově položeném umělém trávníku na ploše Astana Areny při tréninku pociťovali.

„Topení začalo teprve pracovat, ale do čtvrtečního večera vyhřeje halu na příjemných patnáct stupňů," ujišťovali domácí pořadatelé, že ani Ngadeu s Delim nebudou muset naříkat.

„Slyšeli jste to. Zatahovací střecha zimu zmírní, umělá tráva je měkká a ve výborném stavu, stadión nádherný. Takže teď ještě vyhrát," obracel se slávistický kouč na své svěřence.

Diváci rovněž nemusí mít ze zimy obavy, ale otázkou je, v jakém počtu dorazí. Na ligové zápasy jich běžně chodí jen dva či tři tisíce, Celtic Glasgow jich však v play off o Ligu mistrů přitáhl devatenáct tisíc. Otázkou ovšem je, jak velké lákadlo představuje Slavia. Podle odhadů domácích novinářů přijde maximálně sedm osm tisíc fanoušků.

Kouč prioritu nemá

Z prostředí by tudíž Šilhavého svěřenci obavy mít nemuseli, a když si zvyknou na umělý povrch, který je o několik tříd lepší, než když na něm hrála před třemi lety kvalifikační zápas o EURO 2016 česká reprezentace, mohli by dosáhnout svého.

Po deseti letech zase na evropské pohárové scéně vyhrát a umocnit své naděje na postupovou příčku ze skupiny.

„A o to nám jde. Nedělíme totiž své priority mezi domácí ligu a evropský pohár, ani jednu soutěž neřadíme výš. Chtěli bychom uspět na obou frontách. Vždyť z naší ligy postoupí vítěz nejspíš přímo do Champions League, dostat se v Evropské lize do vyřazovacích bojů pro nás představuje také velkou prestiž," připomínal trenér Šilhavý.

Reklama