Hlavní obsah

Sparta Pekhartovy spoluhráče straší i po roce. Pro Vrbu však letenský klub inspirací nebyl

Plzeň

Dvakrát v minulé sezóně podstoupili fotbalisté izraelského klubu Hapoel Beer Ševa konfrontaci s českým týmem. Před rokem během podzimu ve skupině Evropské ligy čelili pražské Spartě. V obou zápasech slavila triumf Sparta, přičemž ani jednou neinkasovala.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Český útočník Hapoelu Tomáš Pekhart před zápasem s Plzní.

Článek

„Však také kluci na dva zápasy s letenským týmem hodně vzpomínali. Neměli v hlavě Inter Milán ani anglický Southampton, ale právě Spartu," vykládal Tomáš Pekhart, který do izraelského klubu zamířil letos v létě.

„Tvrdili, jak těžkým protivníkem Sparta byla. Pořád dokola mi říkali, že si nepřipravili jedinou šanci. Čekají, že s Plzní to bude podobný boj. A já jim to nevyvracel. Češi nejsou individualisté, ale z hlediska taktiky jsou na super úrovni," říkal Pekhart, jenž z posledních sedmi zápasů šestkrát nastoupil v základní sestavě a vstřelil tři branky. Jediná absence byla vynucená kvůli menšímu zranění.

Čerpal z utkání s Luganem

Plzeňský trenér Pavel Vrba se však k duelům Beer Ševy se Spartou nevracel. „Nehledal jsem inspiraci a návod pro náš vzájemný souboj při utkáních izraelského týmu s Pražany, ale v jejich úvodním představení nynější skupiny proti Luganu," připomínal Vrba vítězný vstup (2:1) týmu Tomáše Pekharta, který proti švýcarskému sokovi neproměnil pokutový kop.

Spoluhráči u něj už s předstihem zjišťovali i očekávané klimatické podmínky. V jejich domovském městě rtuť teploměru šplhá ve stínu těsně pod hranici třiceti stupňů Celsia. Při druhém duelu ve skupině Evropské ligy budou v Plzni muset překonat patnáctistupňový teplotní rozdíl směrem dolů. „Je fakt, že kluci jsou zvyklí na čtyřicetistupňové teploty přes den. Přeci jen patnáct stupňů není v Beer Ševě ani v zimě," usmíval se Pekhart pocházející ze Sušice, jenž pro rodinné příslušníky obstaral dvacet vstupenek.

Doufá, že s úsměvem se bude vracet i do Izraele. „Pro mě jde o první zápas proti českému týmu na klubové úrovni. Na poslední vystoupení v české lize si už ani nepamatuji. Takže cítím větší motivaci. Samozřejmě znám plzeňské výsledky, máme nastudovanou jejich skvělou sérii, ale jsme dobře připravení," ujišťoval Pekhart.

Plzeň mají nastudovanou

„Plzeň se snaží v Česku zápasům dominovat. My v Izraeli hrajeme podobně. Sám jsem moc zvědavý, jak bude vzájemná konfrontace vypadat," vykládal Pekhart.

A trenér izraelského týmu Barak Bachar tvrdil, že v jeho očích je plzeňský tým nejsilnějším klubem skupiny G. „Viděl jsem zápas Viktorie v Bukurešti a podala velmi dobrý výkon. Konečný výsledek byl nespravedlivý," prozradil trenér Beer Ševy, že si důkladně prošel tříbrankový příděl Plzně na rumunské půdě.

„Viděli jsme i plzeňské duely v lize a víme, že Viktoria je stoprocentní. Podle mého přesvědčení nás ve čtvrtek čeká nejlepší tým naší skupiny. Jsem si jistý, že Plzeň je silnější než Bukurešť i Lugano," říkal před středečním večerním tréninkem Bachar.

Reklama

Související témata: