Hlavní obsah

Kdo s koho? Slavia přijela do nedobytné Astany vyhrát. V Evropě se jí to ale už 15 zápasů nedaří

Astana

Docela kontrast. Fotbalisté Astany už natáhli sérii neporazitelnosti na domácím hřišti v evropských pohárech na patnáct zápasů. A to pod střechou své Areny narazili na Atlétiko Madrid, Benfiku Lisabon, Galatasary Istanbul či třeba naposledy na Celtic Glasgov. Pražská Slavia naproti tomu v evropských pohárech patnáct utkání v řadě na soupeřově půdě nevyhrála, neboť naposledy si odvezla výhru z Amsterdamu v roce 2007. Dnes večer ovšem vyrukují sešívaní do konfrontace s kazašským mistrem s odhodláním nepříznivou bilanci konečně zlomit a umocnit také naděje na postupovou příčku ze skupiny.

EL, Astana - Slavia, tréninkVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Zatímco slávistický kouč Jaroslav Šilhavý je před utkáním s Astanou přece jen opatrný a volí diplomatická slova, z jeho svěřenců optimismus srší.

Zápas Evropské ligy Astana - Slavia Praha se hraje dnes v 17 hodin středoevropského času, řídí ho Švéd Ekberg, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

„Nikdo nám nemusí bilanci připomínat, sami se o ní bavíme. Přijeli jsme vyhrát, to je to jediné, co chceme," tvrdil obránce Jan Bořil.

Astana má z Evropy víc zkušeností

„Bude to ale těžké utkání. Astana hraje pravidelně evropské poháry, takže nás nic jednoduchého nečeká. Ve skupině, v níž je favoritem španělský Villarreal, není lehkých soupeřů," mluvil střízlivě ukrajinský legionář Ruslan Rotaň.

„A právě proto, že Astana ve Španělsku v prvním utkání skupiny s Villarrealem prohrála, i když s ním sehrála vyrovnaný zápas a rozhodně nepůsobila jako outsider, bude chtít první body do tabulky urvat s námi," připomínal trenér Šilhavý.

„Má víc zkušeností z pohárové Evropy než my, její silné mužstvo doma neprohrává, takže její sílu respektujeme, ale rozhodně se soupeře nebojíme. Do každého zápasu jdeme s tím, že chceme vyhrát."

Pro Slavii by bylo nejen vítězství, ale třeba i import bodu důležitý, neboť by posílil její naději na postupovou příčku.

Hušbauer bude chybět

„Za Villarrealem, protože to je favorit skupiny. Alespoň pro nás. A my ze skupiny postoupit chceme, protože pro Slavii by účast ve vyřazovacích bojích znamenala velkou prestiž," připomínal kouč Pražanů, který se dnes večer bude muset obejít bez nemocného tvůrce hry Hušbauera.

„Jeho absence je samozřejmě nepříjemná, protože v posledních zápasech hrál ve výborné formě a naši hru režíroval, ale musíme ho nahradit. Kádr na to máme široký dost," věří Šilhavý, že si jeho svěřenci stejně tak poradí s čtyřhodinovým časovým posunem i umělým povrchem, na kterém se zápas hraje.

Kazaši výhody bagatelizují

Právě umělá tráva pod zataženou střechou Astana Areny je velkou výhodou domácích fotbalistů, kteří z ní náležitě profitují. Zmiňované série patnácti zápasů, v nichž na svém hřišti v evropských pohárech neprohráli, je toho důkazem.

Domácí pochopitelně zmiňované výhody bagatelizují.

„Slavia je dobré evropské mužstvo, které si s umělým povrchem poradí. Na rozdíl od Villarrealu, jenž preferuje fotbal založený na krátkých přihrávkách a kombinaci, volí silový fotbal. Má k tomu vhodné hráče. Vysoké, silné, rychlé, ale přitom technicky vybavené. Vím, o čem mluvím, protože třeba Portugalce Dannyho nebo Necida jsem poznal v době, kdy jsem jako oni působil v ruské lize, stejně tak dobře znám i Škodu," vykládal zkušený jednatřicetiletý stoper Astany Jevgenij Postnikov.

„Ale to nic nemění na to, že chceme vyhrát. Úspěch v Evropské lize je naším prioritním cílem. Jsme dobře připraveni, nastoupíme v nejsilnější sestavě a jsem přesvědčen, že zápas zvládneme," reagoval na slova svého svěřence bulharský trenér Astany Stanimir Stoilov, který nejvíc spoléhá na urostlého reprezentanta Konga Kabanangu a rychlého ghanského útočníka Twumasiho, po jehož akcích padá nejvíce gólů.

„V ofenzivě je opravdu velká síla Astany, takže si na její útočníky musíme dát pozor," ví ovšem své slávistický kouč Jaroslav Šilhavý.

Reklama

Související témata: