Hlavní obsah

Vrba velí k útoku! Ztráta s Beer Ševou by čtvrté přezimování v Evropě ohrozila

Plzeň

Klíčový duel z hlediska zachování reálné postupové naděje čeká fotbalovou Plzeň ve čtvrtek večer na domácím stadiónu, kdy v druhém duelu skupiny G Evropské ligy hostí izraelský Hapoel Beer Ševa (19 hodin). Svěřenci Pavla Vrby v úvodním duelu skupiny podlehli tříbrankovým rozdílem FCS Bukurešť. „Pokud bychom duel nezvládli, měli bychom velkou ztrátu," připustil Vrba, že jednoznačným úkolem pro čtvrteční duel je vítězství.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňští fotbalisté Milan Petržela a Martin Zeman během utkání s Libercem.

Článek

„Nechceme, aby nám Beer Ševa odskočila na rozdíl šesti bodů. Z tohoto pohledu jde o mimořádně důležité utkání. Navíc doma je naší povinností zvítězit," přemítal obránce Lukáš Hejda.

Západočeši hodlají potvrdit suverenitu z domácí soutěže, kde v osmi duelech neztratili ani bod a inkasovali pouhé dvě branky. Přitom na evropské scéně výkonnost Viktorie drhne. Po nezdaru v 3. předkole Ligy mistrů s FCS Bukurešť se Západočeši na postup do skupiny Evropské ligy notně nadřeli v konfrontaci s kyperskou Larnakou. A tříbrankový příděl na úvod skupiny znovu od FCS Bukurešť byl těžkým direktem.

„Pro nás je klíčové, že pravidelně hrajeme ve skupině evropských pohárů," nechtěl Vrba rozebírat, v čem spočívají rozdílné výkony i výsledky na domácí a mezinárodní scéně.

Každopádně při předešlých třech startech ve skupinové fázi pod taktovkou Pavla Vrby, ať už se jednalo o Ligu mistrů či Evropskou ligu, Západočeši vždy prošli do jarní fáze. Bilanci hodlá zkušený kouče zachovat, i proto po letním návratu jednoznačně velí při konfrontaci s Beer Ševou k útoku na vítězství.

„Nepůjde o nic snadného. Beer Ševa hraje v posledních letech pravidelně evropské poháry, dvakrát v řadě ovládla doma ligovou soutěž. Jde o mimořádně zkušeného protivníka, který se prezentuje hodně ofenzivním stylem. Má velice dobré hráče na stranách, snaží se kombinovat. Jejich pojetí je hodně líbivé. Očekávám hodně ofenzivní představení z obou stran," přemítal Vrba.

Nepůjde o jeho první konfrontaci s izraelským fotbalem na klubové úrovni. Při první plzeňské štaci Viktoria smetla doma Macabi Tel Aviv čtyřmi góly a neinkasovala. Vítězně zvládla i duel na půdě soupeře.

„Jenže tehdy jsme byli v odlišné fázi. Po postupu do skupiny Champions League v předešlé sezóně jsme stabilizovali kádr, který byl velice úspěšný. Nyní jsme v odlišném rozpoložení," přemítal Vrba v připomínce faktu, že po letním návratu si kádr skládal k obrazu svému.

Po vypršení třízápasového trestu může počítat s útočníkem Michaelem Krmenčíkem, jenž je s osmi góly v dosavadním průběhu sezóny nejproduktivnějším mužem Plzně. „Je pro nás nesmírně důležitý, neboť dává stěžejní góly," lebedil si Vrba.

Použít naopak nemůže obránce Limberského, který ze zápasu v Mladé Boleslavi odstoupil po souboji s Komličenkem a následné vyšetření odhalilo komplikovanou zlomeninu jařmového oblouku. Plzeňský obránce tudíž musel na operaci a je mimo hru. Zdravotní trable stále trápí Hubníka, připraven naopak bude Kovařík.

I přes dvě citelné ztráty v defenzivní linii nelze očekávat v sestavě žádné překotné změny. „V přípravném období a úvodu sezóny dostali všichni kluci dostatek prostoru. Nyní už se tým stabilizuje a určití hráči nebudou mít tolik šancí se předvést," netajil Vrba, že bude spoléhat na své vyvolené.

Utkání Viktoria Plzeň-Hapoel Beer Ševa začíná v 19 hodin, hlavním rozhodčím je Maďar István Vad.

Předpokládané sestavy

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Havel - Živulič, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík. Beer Ševa: Haimov - Elo, Taha, Tzedek, Korhut - Melikson, Einbinder, Ogu, Radi - Nwakaeme, Pekhart.

Reklama

Související témata: