Hlavní obsah

Lugano by měla Plzeň zvládnout, tvrdí basilejský gólman Vaclík

Lucern

Zápas Evropské ligy mezi Luganem a Viktorií Plzeň gólman Basileje a české reprezentace Tomáš Vaclík osobně neuvidí. Ve středu hrál jeho tým Ligu mistrů v Moskvě a ve čtvrtek bude regenerovat před dalším sobotním duelem švýcarské nejvyšší soutěže. Minulou sobotu ale proti Luganu nastoupil a Basilej vyhrála na jeho trávníku 4:0. Podle Vaclíka by měla Plzeň ve čtvrtek večer soupeře zvládnout. Hraje se v Lucernu, kde navíc poslední tým tabulky nemá fanouškovské zázemí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Tomáš Václík.

Článek

Sestřih zápasu CSKA - Basilej

Pohodová procházka růžovým sadem to ale pro rozjetou Viktorii zase nebude. „Úplně lehký není ve švýcarské lize žádný soupeř. Lugano svým způsobem doplácí na to, že hraje domácí nejvyšší soutěž i Evropskou ligu. Na takový rytmus nejsou vůbec zvyklí, je to pro ně něco nového. Otázkou je, jestli mají na dvě takové soutěže dost široký kádr. Plzeň by měla zápas bez problémů zvládnout, ale soupeře nesmí podcenit," začal Vaclík svůj „rozbor" soupeře Viktorie.

Pozor na tři ofenzívní hráče

„Lugano se snaží hrát kombinační fotbal, na který mají několik opravdu dobrých hráčů. Akce hodně rozjíždějí od gólmana Davida Da Costy, který má výbornou levou nohu a dobrou rozehrávku. V ofenzívě by si viktoriáni měli dát pozor především na tři hráče. V útoku hraje Alexander Gerndt, který má skvělou levačku, ten je opravdu hodně nepříjemný i nebezpečný. Pohlídat by si Plzeň měla i středního ofenzívního záložníka Davida Marianiho, jeho velkou předností jsou tvrdé a přesné střely z větší vzdálenosti a umí perfektně i standardní situace. Velmi dobrý je také kapitán mužstva, rovněž záložník Jonathan Sabbatini. Tihle tři jsou pro Lugano klíčovými hráči," upozornil český gólman na nejnebezpečnější borce v dresu švýcarského celku.

A hned prozradil i největší slabinu soupeře. „Ta je jednoznačně v defenzívě, dostávají hodně branek, v jedenácti podzimních ligových zápasech jich inkasovali už jednadvacet. V tabulce jsou také poslední. Navíc momentálně nejsou po pěti porážkách v řadě v nejlepším psychickém rozpoložení," zdůraznil.

V Lucernu nikoho nezajímají

Lugano musí hrát zápasy evropského poháru v lucernském exilu. „Stadión v Luganu je pro evropské poháry nevyhovující. Kolem trávníku je atletická dráha, má hlavní tribunu, pak protilehlou a za brankami jen betonové ochozy. Zázemí také neodpovídá standardům, které vyžaduje UEFA. Naopak v Lucernu je krásná moderní Swissporarena pro více než 16 500 diváků s kvalitním zázemím," vysvětlil Vaclík.

Zatímco doma má Lugano solidní diváckou podporu. V Lucernu by měli mít převahu fanoušci Viktorie, kterých má dorazit skoro tisícovka. „Stadión v Luganu má kapacitu něco přes 6000 diváků, na domácí zápasy bývá zaplněn z poloviny, na nás jich přišlo něco přes tři tisíce. Ale do Lucernu jich na Evropskou ligu moc nejezdí. Na jejich první zápas se Steaou jich přijelo hrozně málo. Mají to z Lugana do Lucernu něco kolem dvou hodin autem, a to se jim asi nechce, takže Plzeň nečeká nijak bouřlivé prostředí," dodal.

Klíčový bude duel s Bernem

Basilej po velkých letních změnách nemá ve švýcarské lize top postavení, jako v minulých sezónách, v tabulce je pátá, s pětibodovou ztrátou na lídra z Bernu. V poslední době se ale švýcarský mistr zvedá. V lize rozstřílel zmíněné Lugano 4:0, v Lize mistrů ve středu porazil CSKA Moskva 2:0. „Doufám, že se zvedáme, ale nechci to zakřiknout. Docela nám nahrála i víkendová prohra lídra tabulky Young Boys Bern v Lausanne, což nikdo nečekal. Oba kluby jsou momentálně v obrácené pozici než v minulých sezónách. My naháním Bern, který před tím honil nás," uvedl gólman Basileje.

Podle něho přichází klíčové období pro další vývoj soutěže. „Říjen a začátek listopadu mezi reprezentačními přestávkami hodně napoví o tom, jak se nám povede. V Lize mistrů nás čeká odveta s CSKA Moskva. Chceme v ní bodovat a poprat se o druhé postupové místo ze skupiny. Ve švýcarské nejvyšší soutěži mámě doma v sobotu předposlední Thun, další týden jedeme do Curychu na FC, který je v momentálně v tabulce druhý, a začátkem listopadu hostíme lídra soutěže Young Boys Bern, na kterého teď ztrácíme na čtvrtém místě pět bodů. Rádi bychom mu po vzájemném duelu dýchali na záda, nebo ideálně šli přes něj," přál si Tomáš Vaclík.

Reklama

Související témata: