Hlavní obsah

Na čtvrtý pokus! Západočeši věří, že postupový krok zvládnou, byť soka dosud nepokořili

Plzeň

Vítězství okořeněné postupovou oslavou! Tak vypadá ideální scénář čtvrtečního večera pro fotbalovou Viktorii Plzeň, která v pátém díle Evropské ligy hostí rumunský FCS Bukurešť. Zádrhel spočívá ve skutečnosti, že ve třech vzájemných konfrontacích během probíhající podzimní sezóny Západočeši nikdy nevyhráli a inkasovali v součtu devět branek!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský obránce David Limberský během utkání 19. kola proti Slavii.

Článek

„Já byl jen u pěti obdržených, tudíž moje bilance je o trošku lepší. Každopádně tři inkasované branky v průměru na utkání znamenají hodně vysoké číslo," vzpomínal plzeňský obránce David Limberský na bitvy, v nichž Západočeši nastoupili proti Bukurešti nejprve v 3. předkole Ligy mistrů (2:2, 1:4) a následně v úvodním duelu Evropské ligy (0:3).

Rumunský výběr v bitvě o nejprestižnější klubovou soutěž Evropy sice Západočechy na lopatky skolil, jenže následně schytal výprask od Sportingu. A los svedl oba kluby znovu proti sobě v rámci bojů skupiny G. Na její úvod pak Plzeň na rumunské půdě padla, a tak s napětím vyhlíží čtvrteční bitvu.

„Třikrát nezvládnout zápas s jedním soupeřem není optimální, snad nepříznivou bilanci konečně prolomíme. Naše motivace je maximální," ujišťoval plzeňský trenér Pavel Vrba, že by byl tuze nerad, kdybych v kolonce vítězství z konfrontací s rumunským sokem měla zůstat nula.

„Každý z tří předešlých vzájemných duelů pro nás byl ponaučením. Bukurešť má velice silné mužstvo, je výjimečné v ofenzivě. Ale já věřím, že součet poznatků z výsledkově nepříznivých zápasů nás dovede k vítězství," říkal Vrba.

Zatímco v domácí nejvyšší soutěži jeho výběr inkasoval pouhých pět branek ve čtrnácti duelech, Bukurešť obranu českého týmu překonala devětkrát. „Jsou hodně silní v ofenzivě. Hrají rychle dopředu, mají ve hře mnoho kolmých přihrávek za obranu, je potřeba jejich náběhy zachytávat. Každopádně čím budeme lepší dopředu, tím méně starostí nám zůstane v defenzivě," přemítal Limberský. „Ale věřím, že v obraně se zlepšíme a neinkasujeme, nebo maximálně jen tolikrát, abychom na konci zápasu stejně slavili vítězství," doplnil zkušený obránce.

Pokud Západočeši duel zvládnou s tříbodovou tečkou a Lugano při souběžně hrané bitvě s Hapoelem Beer Ševa na švýcarské půdě neprohraje, budou mít Západočeši jistý postup do jarní fáze soutěže. „Chceme si připravit dobré výchozí postavení na poslední kolo soutěže, abychom nechyběli v jarní části," nastínil Vrba, že by k poslednímu duelu do Izraele nerad cestoval v situaci, kdy bude Plzeň nucena zvítězit.

„Zatímco Bukurešť už má jistý postup, my hrajeme o druhé místo. Věřím, že máme větší motivaci ve srovnání se soupeřem a na trávníku se to projeví," přál si Limberský. „Chceme udělat poslední krok," přitakal Vrba, že odhodlání Západočechů je maximální.

Reklama

Související témata: