Hlavní obsah

Mladý Cruyff má dovést Maccabi Tel Aviv znovu na izraelský vrchol

Netanja

Jako fotbalista to Jordi Cruyff nikdy neměl lehké. Pokaždé a všude byl srovnáván se slavným otcem Johanem, nejlepším fotbalistou Evropy, vítězem Poháru mistrů a Ligy mistrů s Ajaxem Amsterdam i Barcelonou. Trofeje s těmito kluby sbíral i jako trenér. Jordi sice také hrál za Barcelonu, ale vyhrál s ní „jen“ španělský Superpohár a později s Manchesterem United Premier League. S Alavésem si zahrál finále Poháru UEFA. „S otcem mě nesrovnávejte, on byl jako fotbalista i trenér úplně jinde. Já jsem Jordi Cruyff ne Johan,“ odmítá věčné narážky na otcovy úspěchy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Slavie Jakub Hromada (vpravo) v souboji s Ofirem Davidzadou z Maccabi Tel Aviv.

Článek

Prošel několika kluby a na konci kariéry působil v roli hrajícího asistenta trenéra v maltské Valletě. V roce 2010 odešel na Kypr, kde v klubu AEK Larnaka zastával funkci sportovního ředitele. Když kanadský miliardář Mitchell Goldhar koupil izraelský klub Maccabi Tel Aviv, chtěl z něj vybudovat nejen špičkový tým izraelské ligy, ale pravidelně s ním hrát i evropské poháry, nejlépe Ligu mistrů. K tomu potřeboval nejen dobré fotbalisty, ale i sportovního ředitele, který dá tým dohromady. V roce 2012 na tuto funkci angažoval syna slavného otce Jordiho Cruyffa.

Z ředitele trenérem

Dvaadvacetinásobný izraelský šampión a třiadvacetinásobný držitel Izraelského poháru sice je doma historicky nejúspěšnějším klubem, ale na mezinárodní scéně se zatím výrazněji neprosadil. Dvakrát si už zahrál skupinu Ligy mistrů. V této sezóně hraje v Evropské lize, ale doma už nekraluje jako dřív. A tak v létě udělal majitel velké rozhodnutí. Na trenérskou lavičku posadil třiačtyřicetiletého Jordiho Cruyffa.

Zatím ani pod jeho vedením tým nefunguje podle představ majitele a fanoušků. V Evropské lize je ve skupině A poslední a v té izraelské kouká na lídra Hapoel Haifa ze čtvrté příčky, ale jen se tříbodovou ztrátou. O víkendu by ji rád ve vzájemném duelu smazal. Dnešní utkání se Slavii tak pojme jako ostrou přípravu.

Staví na Ben Chaimovi

„Hrajeme za čest klubu a o jeho hrdost. Nejsme tak špatní, jak to při pohledu na tabulku skupiny vypadá. Měli jsme i na to porazit Astanu, ale neproměňujeme šance, v tom je náš problém, který se budeme snažit se Slavií zlomit. Vrací se nám po zranění také několik hráčů, budeme silnější," zdůraznil mladý Cruyff na předzápasové tiskové konferenci.

V kádru má pět izraelských reprezentantů, jedním z nich je i obránce Tal Ben Chaim, jmenovec sparťanského záložníka, na rozdíl, od kterého je jedním ze základních kamenů mužstva.

V klubu působí i hodně cizinců. Gólmanskou jedničkou je Srb Predrag Rajkovič. V obraně pak hrávají Bělorus Jahor Filipenko a francouzský rodák Jean-Sylvain Babin, který reprezentuje Martinik. Hru středové řady pak tvoří Španěl José Rodríguez, Ital Christiano Battochio či Bosňan Tino-Sven Sušič. V útoku se střídají Nick Blackman z Anglie, Aaron Schoenfeld z USA nebo Vidar Kjartansson z Islandu.

Slavii tedy nečeká úplně jednoduchý úkol. „Měla by však vyhrát, je lepší," mínil stoper Maccabi Petah Tikva Tomáš Sivok.

Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Maccabi Tel Aviv a pražskou Slavií?
Zvítězí izraelský celek
13,6 %
Utkání skončí remízou
12,2 %
Cenné tři body si odveze český mistr
74,2 %
Celkem hlasovalo 2475 čtenářů.

Reklama

Související témata: