Hlavní obsah

Slavia i Plzeň by v Izraeli měly vyhrát, tvrdí stoper Sivok

Karel Felt (Tel Aviv)Sport.czPrávo

Čtyřiatřicetiletý stoper Tomáš Sivok obléká od léta dres izraelského klubu Maccabi Petah Tikva. Izraelský fotbal už poznal velmi dobře a ví, co ve čtvrtek večer čeká Slavii na trávníku v Netanji, kde ji vyzve v Evropské lize Maccabi Tel Aviv. Za čtrnáct dní pak Viktorii Plzeň uvidí v Beer Ševě. Sám si život i s rodinou v Izraeli náramně užívá, jak řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Jan Tauber

Tomáš Sivok

Článek

Slavia je podle něho dnes favoritem. „Viděl jsem část jejich prvního vzájemného utkání i další zápasy Slavie. Maccabi má hru založenou na krátkých přihrávkách, disponuje šikovnými hráči. Slavie je ale disciplinovaná a důrazná. Měla by vyhrát. Maccabi není nyní ve formě jako v minulosti. Navíc hraje v Netanji na krásném stadiónku, kde ale není doma. Svůj stadión mají v přestavbě," konstatoval Sivok.

A podobně vidí i šance Plzně proti Beer Ševě. „Také technický soupeř, ale i Viktoria by díky své disciplinovanosti a takticky vyspělé hře měla vyhrát. My jsme nedávno sice prohráli s Beer Ševou 0:2, góly jsme dostali ze dvou brejků. Ale nejsou lepší než Viktoria," dodal.

Naběhá se víc než jinde

Od léta hraje Sivok za Maccabi Petah Tikva, ale izraelský fotbal si úplně neužívá. „Když jsem přestupoval, počítal jsem s tím, že izraelská liga není tak kvalitní, jako třeba turecká, z níž jsem přicházel. Šel jsem také do menšího rodinného klubu, srovnal bych ho třeba s Bohemkou, kam také nikdo necpe velké peníze, ale na rozdíl od ní my nemáme žádné fanoušky. Tréninkové podmínky tu nejsou takové, jaké jsem poznal jinde. Máme jedno travnaté tréninkové hřiště a jednu umělou trávu. Ani regenerace není nijak extra," konstatoval.

Jeho Maccabi hrajete v dolní polovině tabulky. O nejvyšší příčkách může jen snít. „Nemáme také silný kádr, jako většina klubů nad námi, a hlavně ty z prvních příček. Náš tým stojí na cizincích. V létě nás přišlo dvanáct. Nejsme ještě úplně sehraní. Trenér Šaron Mimer hledá optimální složení, aby tým šlapal. Náš problém je hlavně v taktické stránce. Tady je dost špatná. Pochopil jsem, proč Tal Ben Chaim není ve Spartě úspěšný. Doma byl zvyklý, že dostane balón, díky svoji rychlosti uteče a dá gól nebo na něj přihraje. Ve spartě po něm chtějí i jiné věci, třeba bránění a hru do kombinace. V Izraeli je týmové pojetí hry minimální. Na rozdíl od jiných klubů, v nichž jsem hrál, to mám v Maccabi těžší, protože jako stoper pořád někoho honím," vysvětlil Sivok.

Na herní vytížení si ale stěžovat nemůže, hraje pravidelně. „Kromě čtrnácti dnů, kdy jsem měl svalové zranění, hraju všechno. Pro mne je příjemné, že máme zápasy jednou týdně, nejezdíme na soustředění, na domácí zápasy se scházíme hodinu a půl před začátkem na stadiónu. To jsem nikde nezažil," prozradil.

Na gól ale stále čeká. „To mi ani nepřipomínejte... Měl jsem pět šancí hlavou, dvakrát jsem trefil břevno, pak taky gólmana a obránce na lajně. Není mi zatím souzeno a jsem z toho trochu rozmrzelý. My těch rohů za zápas moc nemáme. Nikoho neválcujeme," přiznal.

Báječný život v Izraeli?

Strasti na hřišti mu ale vynahrazuje život v Izraeli, který je pro našince pořád poněkud exotický, a navíc se nám zdá i nebezpečný. „Život je tady báječný! Manželka je spokojená víc než v Istanbulu, na který nedala dopustit. Děti tu chodí do školy, dělají různé sporty. Venku je i teď přes dvacet stupňů a na pláž to mám sto metrů. Izraelci ale kroutí hlavou, že se v listopadu ještě koupu," smál se.

„Na tréninky jezdím i na kole. S rodinou jsem prakticky pořád spolu, což jinde nebylo, jezdíme na výlety, byli jsme u Mrtvého moře, v Jeruzalémě, všude to je do dvou hodin autem. Bydlíme v Tel Avivu, v části, která je velmi pečlivě střežená, takže se cítíme bezpečně. Tady nemají čtvrtě jako u nás je třeba Praha 1, 2, nebo 9. Je širší centrum Tel Avivu a další jeho části už jsou jako samostatná města. Opravdu nám tu je dobře, tady bych si dokonce uměl představit žít natrvalo, ale až skončím, vrátíme se domů," vyprávěl Tomáš Sivok.

Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Maccabi Tel Aviv a pražskou Slavií?
Zvítězí izraelský celek
13,6 %
Utkání skončí remízou
12,2 %
Cenné tři body si odveze český mistr
74,2 %
Celkem hlasovalo 2475 čtenářů.

Reklama

Související témata: