Hlavní obsah

Jediný tým Vrba během sezóny ze čtyř možností neskolil: Bukurešť se druhým nestane, slibuje

Plzeň

Bídná je bilance fotbalové Viktorie Plzeň z konfrontací s rumunskými soupeři. Ze sedmi zápasů v historii evropských pohárů Západočeši nikdy nevyhráli a jen třikrát remizovali. Mizérii touží prolomit ve čtvrtek večer, kdy doma hostí v pátém díle skupiny G Evropské ligy FCSB. Skalp soka při současné neprohře Lugana zajistí týmu trenéra Pavla Vrby postup do jarní fáze.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Plzeňský záložník Jan Kopic.

Článek

Západočeši v průběhu podzimu doslova excelují na domácí scéně, kde vyhráli čtrnáct duelů v řadě a inkasovali pouhých pět gólů. Jenže ve čtvrtek narazí na soupeře, s nímž v rozpětí necelých sedmi týdnů ze tří duelů vytěžili pouhý bod.

Hned v první vzájemné konfrontaci v závěru července Západočeši na rumunské půdě dvakrát vedli, nakonec se v úvodním dějství 3. předkola Ligy mistrů museli spokojit s remízou. „To byl skvělý zápas," vzpomínal Vrba.

Jenže v odvetě jeho vyvolení prohráli a vidina účasti mezi evropskou klubovou smetánkou byla v prachu. „Obrali nás o postup. Za stavu 1:1 jsme tehdy zápas nezvládli," připomínal Vrba, že ještě za konstelace garantující účast v play off Champions league plzeňský tým zkolaboval.

Když si následně proklestil cestu do základní skupiny Evropské ligy, los poslal Západočechy do jedné skupiny s Rumuny a ještě hned k prvnímu utkání. „Už protivníka bereme jako českého soupeře. Máme o něm tolik informací jako o tuzemských klubech. Známe jejich kvalitu, máme přečtený kádr. V ofenzivě mají výjimečnou sílu. Budescu, Alibec i další jsou jména, která mám v hlavě. Jsou mimořádní, z týmového hlediska na úrovni Slavie či Sparty," přemítal Vrba.

Nicméně představa, že by ani na čtvrtý pokus jeho tým neuspěl jej nepochybně straší. „Jsme mimořádně motivovaní. Porazit Bukurešť je výzva," netajil Vrba, že další zakolísání je nepřípustné.

Souboje Plzně s Bukureští
25. 7. 3. předkolo LM FCSB-Plzeň 2:2
2. 8. 3. předkolo LM Plzeň-FCSB 1:4
14. 9. 1. kolo Evropské ligy FCSB-Plzeň 3:0

Vždyť už stávající bilance čítající dvě prohry a jednu remízu během podzimu s jedním soupeřem je pro šéfa západočeské lavičky něčím naprosto nevídaným. „Třikrát nezvládnout zápas s jedním soupeřem není optimální," přitakal Vrba.

V jeho případě ve spojení s plzeňskou lavičkou jde skutečně o vzácnost. Od doby, kdy Viktorii vedl do bojů od úvodního zápasu podzimu se nenašel žádný tým, s nímž by měl během jediné sezóny tak nepříznivou bilanci.

Pravděpodobné sestavy pro dnešní zápas EL:
Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Bakoš.
Bukurešť: Nita - Enache, Larie, Balasa, Maranhao - Filip, Nedelcu - Man, Budescu, Tanase - Gnohéré.

Jedině v ročníku 2008/2009, kdy Vrba v rozehrané sezóně přijal nabídku ze západu Čech a teprve začal budovat tým, jenž později došel k titulu a do Ligy mistrů, se našel soupeř, na nějž výběr rodáka z Přerova nenašel během čtyř duelů sezóny ani jednou recept.

Plzeň tehdy na podzim už pod Vrbovým vedením remizovala se Spartou v lize 2:2, v průběhu jara pak v nejvyšší soutěži na Letné prohrála o dva góly. A jarní ligový souboj orámovala konfrontace v tehdejším Poháru ČMFS, kdy Západočeši uhráli na stadiónu Sparty bezbrankový výsledek, aby vzápětí doma museli přijmout prohru 0:3.

Nicméně dnešní plzeňský tým je v jiném rozpoložení. „Hrajeme o poslední krok do jarní fáze, jsme určitě více motivovaní, než soupeř, což se na hřišti určitě projeví a konečně je porazíme," slibuje Vrba, že na čtvrtý pokus Západočeši shrábnou tři body, což by jim v součtu s případnou neprohrou Lugana z bitvy s Beer Shevou garantovalo v předstihu postup ze skupiny.

Zápas Viktoria Plzeň-FCS Bukurešť začíná v 19 hodin, hlavním sudím je Chorvat Ivan Bebek.

Jak tipujete výsledek čtvrtečního zápasu EL mezi Viktorií Plzeň a FCSB?
Vyhraje domácí Viktoria Plzeň
66,1 %
Utkání skončí remízou
10,7 %
Tři body si za výhru odveze rumunský tým
23,2 %
Celkem hlasovalo 7571 čtenářů.

Reklama

Související témata: