Hlavní obsah

Kotoul na oslavu postupu Vrba zvládl lépe než před lety: Shodil jsem pár kilogramů

Čtyřikrát vedl trenér Pavel Vrba fotbalisty Plzně v hlavní fázi evropských pohárů a pokaždé mohl na konci podzimu slavit postup do jarních vyřazovacích bojů. Po čtvrtečním triumfu Západočechů nad rumunským FCS Bukurešť (2:0) v pátém díle skupiny G Evropské ligy mohl rodák z Přerova vystřihnout před bouřícími tribunami kotoul na oslavu místenky v jarní fázi EL, přestože do konce základní části soutěže ještě zbývá jedno kolo. „Technika se vytříbila, nějaké kilo jsem rovněž shodil, tudíž bylo vše jednodušší," komentoval Vrba s úsměvem tradiční oslavu plzeňského postupu, kterou si naposledy užíval na podzim 2013.

Plzeň porazila FCSB a slaví postup do další fáze Evropské ligy - Pavel VrbaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Předvedli jste proti Bukurešti ve čtvrtečním večeru nejlepší výkon v evropských pohárech během podzimní části?

Myslím, že i domácí zápas s Luganem byl ofenzivní a hezký pro diváky. Proti Bukurešti jsme odehráli šedesát minut skvělých, ale nebyli jsme v ofenzivní fázi důslední a z připravených akcí jsme se nedokázali prosadit. Po Petrželově vstřelené brance sice hosté dobře drželi míč, ale kluci danou pasáž dobře zvládli v defenzívě a druhým gólem jsme postup pojistili.

Na hrotu sestavy dostal před Bakošem přednost Řezníček. Proč jste se rozhodl pro jeho zařazení do základní sestavy?

Řezníček je rychlejší, může více zlobit obranu soupeře. Marek Bakoš platí více pro hru do zahuštěného prostoru. Očekávali jsme od Bukurešti styl, který bude více sedět Řezníčkovi, proto šel do hry od první minuty.

Do přestávky se dostal do dvou vynikajících střeleckých pozic, ale jednou jej brankář vychytal a podruhé nedokázal míč z malého vápna do branky usměrnit. Často jste se rozčiloval i při jeho dalších akcích. Naštval vás výkonem?

Jakub neodehrál špatný zápas. Nicméně příležitosti, které měl, by prostě měl proměnit. Naložil s nimi špatně, kvůli tomu jsem se rozčiloval.

Několika skvělými výkony vás letos podržel brankář Aleš Hruška, přestože v ligové soutěži nastupuje Matúš Kozáčik. Jak je složité udržet za dané konstelace oba brankáře ve špičkové formě?

Myslím, že oba kluci patří k top brankářům na české úrovni. Skvěle pracují a navíc máme vynikajícího trenéra brankářů Martina Ticháčka, jenž je dokáže výborně nachystat bez ohledu na zápasové vytížení.

Představuje postup do jarní fáze soutěže naplnění klubových ambic na mezinárodní scéně?

Před startem podzimní sezóny jsme avizovali, že chceme projít do základní skupiny evropských pohárů a cokoliv dalšího bude jen nadstavba. Nebudu tvrdit, že nemáme ambice. Na druhou stranu nebereme postup jako automatický a jsme za něj moc rádi. Směrem pro jaro platí, že v lize chceme hrát na nejvyšší příčce, což je pro nás klíčové.

Plzeň jste v základní skupině evropských pohárů vedl čtyřikrát a pokaždé jste dokázal postoupit do jarní fáze soutěže. Byla letošní cesta ze skupiny Evropské ligy nejsnadnější?

Všechny postupy byly strašně těžké. Vlastně ve všech předešlých případech jsme místenku do jarní části získali až v posledním kole. Tentokrát je příjemnější, že k poslednímu utkání pojedeme s jistotou postupu. Každopádně vybojovat třetí místa ve skupinách Ligy mistrů bylo mnohem složitější, tam byla jiná kvalita.

Reklama

Související témata: