Hlavní obsah

Velké slavistické vize se nenaplnily, čas zúčtování ale teprve přijde. Ulpí vina jen na trenérovi?

Praha

„Slavia nefungovala, jak měla,“ nepopírá slávistický kouč Jaroslav Šilhavý po skončení podzimu završeném čtvrteční prohrou s Astanou a vyřazením z Evropské ligy. Rána, kterou nečekal ani klub a ani trenér. Zásah do velkých plánů, které po jarní korunovaci v Edenu vládly. „Chtěli jsme hrát nikoli jen Evropskou ligu, ale v první řadě Ligu mistrů, proto se dělaly po zisku titulu změny. Nešlo to ale tak rychle, jak jsme si všichni představovali,“ přiznal Šilhavý, že velké vize čínského vlastníka se nenaplnily a nejspíš nastane čas zúčtování.

Slavia prohrála s Astanou a v Evropské lize končí ve skupiněVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

A možná zúčtování velkého. Třeba i s trenérem, protože když už nic jiného, tak alespoň akceptoval příchod všech letních posil v čele s Portugalcem Dannym, Turkem Altintopem, Ukrajincem Rotaněm, Slovákem Stochem, ale třeba i gólmanem Laštůvkou, stoperem Jugasem a spol. On byl zodpovědný za jejich implantaci do kádru, herní vytížení, skládání sestavy a pochopitelně i tvář a herní projev mužstva.

„V transferovém okně došlo ke spoustě změn, přišli hráči zvučných jmen, kluci koukali, když se mezi nimi objevili Danny či Altintop. Nebylo jednoduché poradit si s tolika změnami a posunout se dál. Čas nám nestačil k tomu, aby všechno fungovalo, jak jsme si představovali a aby si vše sedlo," vypočítával Šilhavý jeden z důvodů, proč Slavia vypadla z Evropské ligy už po základní skupině a v domácí lize se ztrátami odepsala ze hry o titul už po podzimu.

Odmítá však, že by jeho tým ztratil tvář, kterou měl ještě na jaře, natož že byl šel s výkoností dolů.

„Odborníci sice tvrdí, že náš herní projev je horší než v minulém ročníku, kdy jsme získali titul, ale já si to nemyslím. Loni jsme hráli přímočařeji, dávali góly třeba i v devadesáté minutě, výsledky ubojovali třeba i v poslední minutě. Letos takové štěstí nemáme, navíc se celý podzim potýkáme s neproměňováním šancí, čímž jsme přišli o hodně bodů v lize a teď i o postup v Evropské lize. Přibyla nám ale fotbalová kvalita a kombinačně jsme začali hrát mnohem víc," oponuje svým kritikům.

Ti ho však ubíjí výsledky a podzimní bilancí. Nejprve vyřazení kyperským APOELem v kvalifikaci o Ligu mistrů, poté manko na ligového lídra Plzně, které narostlo na čtrnáct bodů, teď konec i v Evropské lize. A s Astanou, kazašským protivníkem podobného kalibru, jako byl APOEL.

„Proto teď nastane období, kdy si řekneme, co bylo dobré, co špatné a co bude dál," bude čekat slávistický trenér, co jeho osudu řeknou dny příští a schůzky s nadřízenými.

Dnešní setkání s novým sportovním ředitelem Slavie Janem Nezmarem mu toho ještě moc nepoví, zato velké sezení s nejvyšší klubovou generalitou odpoví, zda na něm ulpí vina za to, že Slavia nefungovala na podzim, jak měla.

Měl by trenér Šilhavý po vyřazení z Evropské ligy ve Slavii skončit?
Ano
26,1 %
Ne
68 %
Měl by dostat alespoň jarní šanci na reparát
5,9 %
Celkem hlasovalo 8616 čtenářů.

Reklama

Související témata: