Hlavní obsah

České kluby uspěly napůl, Sparta příjemně překvapila

PRAHA

Potvrzení nastoupené cesty Slovanu Liberec, reálný pohled Mladé Boleslavi do pohárového zrcadla, zklamání z bojácného výkonu Slavie, ale také příjemný šok z vydařeného výkonu Sparty. To všechno přinesl čtvrteční večer, v němž čtyři české fotbalové kluby bojovaly o postup do základních skupin Poháru UEFA.

Článek

Reálnou naději si však uchovali pouze svěřenci trenérů Lavičky a Bílka. Především Severočechy ale čeká ještě tvrdá práce, zatímco Mladá Boleslav může jen překvapit a úspěch Slavie by znamenal průlom v pohárových zákonitostech. Nejblíže k postupu tak má zjevně Sparta, která má všechno ve svých rukou.

Liberec předvádí kvalitní výkony už delší čas, a tak se největší české překvapení zrodilo ve skotském hlavním městě. Hra Sparty vypadala zcela jinak, než jak ji znají fanoušci v posledních dvou sezonách: tým předvedl sebevědomý výkon podpořený výtečnými individuálními výkony i střeleckou pohotovostí.

Nový rukopis trenéra Michala Bílka na hře ještě asi hledat nelze, protože na to je kouč v klubu příliš krátce. Jeho působení na psychiku hráčů už ale lze vystopovat. Ovšem i sám Bílek říká, že až sedm podobných výkonů může ukázat, zda je tým na správné cestě.

Nejdůležitější teď ale bude, aby hráči zůstali po duelu s Hearts na zemi a nepropadli euforii. Podle vyjádření Tomáše Sivoka se zdá, že jsou si toho plně vědomi. "Výhra je fajn, ale musíme podobné výkony opakovat pravidelně," prohlásil kapitán hned po utkání.

Další prověrka v pondělí v Teplicích

Hned v pondělí dostane Sparta šanci prokázat, zda to dokáže; ligový souboj v Teplicích tým dokonale prověří. K dispozici navíc budou už i Pavel Horváth a Jan Rezek.

V Liberci se mohou naopak radovat, že pokračují v nastoupené cestě z minulosti. Kdekdo dával Severočechům proti slavnému bělehradskému klubu minimální šance, ale Slovan si počínal jako pohárový mazák a dvakrát udeřil v závěrech poločasů.

Kolik českých týmů postoupí z 1. kola poháru UEFA?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Výhru 2:0 nad Crvenou Zvezdou asi čekal málokdo. Chvíli sice měl mladý liberecký tým ze soupeře respekt, který byl dán i prohrou 0:3 ve vzájemném letním přípravném duelu, ale když odhodil obavy z velkých jmen, protivníka přehrával.

Slovan znovu sázel na kompaktní hru a týmové pojetí, které bylo v ostrém kontrastu s profesorským a laxním přístupem hráčů soupeře. Liberečtí pracanti na hřišti preferují maximální efektivitu a jistotu před lehkovážným fotbalem s efektními kousky i lacinými kudrlinkami, který předvedli Ailton a spol.

Šinglár skvěle dirigoval obranu

Potvrdila se i slova trenéra Vítězslava Lavičky o širokém a kvalitním kádru. Stabilní pravý bek Šinglár se skvěle zhostil role dirigenta obrany, vedle něj na postu stopera zaujal jistotou a důrazem mladík Matula, příležitosti se chytil věčný náhradník Hamouz.

Severočeši si navíc nedovolili luxus v podobě zahazování šancí. Lavičkův tým sice má s finální fází dlouhodobě problémy, ale dvě vstřelené branky jsou nadějí do odvety. Zvlášť když má v kádru takového žolíka, jakým je osmnáctiletý Jan Blažek, který výhru v závěru korunoval.

V nečekaně příznivé situaci se na první pohled před odvetou nachází i Mladá Boleslav. Prohra 0:1 v Marseille je nadějným výsledkem, který si její hráči před odletem do Francie přáli. Jenže výchozí pozice je výhodná jen opticky, protože na hřišti se potvrdilo, že lídr české ligy má do evropské špičky ještě daleko.

Marseille totiž stačil k výhře výkon s polovičním nasazením. S Ribérym a spol. jen mezi náhradníky sice Olympique nechával v poli hrát soupeře častěji, než možná předpokládal, ale diametrální rozdíl byl v chování před brankou. Útoky hostů ve dvou až třech hráčích byly předem odsouzené k zániku, zato domácí rozložili protivníkovu obranu, kdy si jim zlíbilo. Jen skvělý gólman Miller zabránil většímu rozdílu skóre.

Slavie se pokusí o malý zázrak

Postupové naděje Slavie Praha po prohře 0:1 v prvním zápase s Tottenhamem naznačil trenér Karel Jarolím větou: "Za čtrnáct dnů se pokusíme v Londýně o malý zázrak." Mnozí ale tvrdí, že ani zázrak by Slavii v současném rozpoložení nepomohl.

V souboji na Strahově se totiž v plné nahotě ukázal rozdíl ve výkonnosti obou mužstev, který je dán i rozdílnou ekonomickou silou. Zatímco anglický celek je složen z hvězd a reprezentantů různých zemí, český tým je až na výjimky především souborem mladých talentů. A rozdíl byl i v sebevědomí - domácí hráli opatrně, ustrašeně s respektem před velkými jmény.

Až po inkasované brance a především po přestávce červenobílí respekt odhodili. Soupeře ve středu hřiště mnohdy přehrávali, ale Tottenham přesto vývoj utkání kontroloval. Slavii nelze upřít snahu, která však v podobných zápasech nestačí. Hosté Pražany převýšili v rychlosti, důrazu, zpracování míče i kombinaci a odvezli si z Prahy takřka jistý postup.

Reklama