Hlavní obsah

Fuentes popřel spolupráci s fotbalovými kluby

Španělský lékař Eufemanio Fuentes, který stojí v centru španělského dopingového skandálu, popřel informace o své údajné spolupráci s velkými fotbalovými kluby včetně Barcelony a Realu Madrid. Informace ve čtvrtek zveřejnil francouzský list Le Monde.

Článek

"Není na nich ani špetka pravdy," řekl Fuentes španělské televizi. V rozhovoru pro francouzský deník na otázku spolupráce s Barcelonou a Realem odmítl odpovědět s vysvětlením, že mu je vyhrožováno smrtí a dostal varování, aby o některých věcech nemluvil.

Nyní informace Le Mondu rázně popřel stejně, jako to udělaly samotné fotbalové kluby. Jejich vedení navíc kvůli kontroverznímu článku zvažuje právní kroky.

Francouzi se odvolávají na informace z ručně psaných Fuentesových poznámek, které podle nich popisovaly plány přípravy pro dva kluby. Jejich text však Le Monde nezveřejnil a bez citování zdroje napsal, že Fuentes předával rady týmovým lékařům a že ho navštívili někteří fotbalisté.

Některá španělská média obvinění, pro která podle nich nejsou důkazy, označila za francouzské spiknutí. "Ve Francii už dříve neúspěšně zkoušeli jiné úspěšné španělské sportovce dostat do spojení s dopingem," napsala Marca.

Fuentes je od května, kdy dopingová aféra obřích rozměrů vyšla na světlo, vyšetřován pouze v souvislosti s cyklistikou. Sám však několikrát uvedl, že spolupracoval i s jinými sportovci. Skandál měl velký dopad na Tour de France, z níž byly těsně před startem vyřazeny hvězdy Jan Ullrich, Ivan Basso a Francisco Mancebo Ti prý patřili mezi Fuentesovy klienty. Sám lékař vždy popíral, že by se provinil proti "veřejnému zdraví", sportovcům prý naopak zdraví zachraňoval.

Reklama

Související témata: